Företag räddas av gonggongen

Det finns en handfull stora företag i Sverige som hållit andan det senaste året, långt under ytan efter att ha lastat på sig för många lån, men nu verkar det som att vattenytan sjunker snabbt.

På knappt tre månader har 5-årsräntan sjunkit från 3,19% (28 september), till 2,20 (idag; 14 december). För någon som lånat med en räntemarginal på 2,00 procentenheter ("200 punkter") betyder det att ränteräkningen sjunkit med 20% vilket är en enormt snabb sänkning. Normalt händer det bara när det en katastrof drabbat världen, men nu är det tvärtom. Efter ett pyttigt bakslag i oktober så har inflationen i november fortsatt sjunka enligt plan, kanske till och med bättre än plan.

Samtidigt så har USAs centralbank, där inflationsbekämpningen gått bättre och ligger före Sverige, helt slutat prata om räntehöjningar utan nu väntar man snarare på en räntesänkning.

På börsen har SBB rusat upp, men även Intrum, Sinch och Embracer har gått upp rejält. Jag som i somras i det närmaste dödförklarade SBB verkar ha haft fel. De är inte ute ur elden ännu, men risken att de ska gå i konkurs verkar nu liten. Företaget har krympt sedan inflationen dök upp och kommer nog krympa lite till, men inte på ett katastrofalt sätt.

Det kan fortfarande komma bakslag, för inflationen, för räntorna, för SBB, men just den här veckan är det säkert många leenden på SBBs huvudkontor på Strandvägen i Stockholm.

Kommentarer

  1. Jag instämmer med dig, kan inte fatta hur ett företag som SBB kan gå upp så mycket, när det finns andra betydligt mer kvalitativa (men ändå riskfyllda) bolag som Emilshus, K2A och Corem som inte har gått upp närmelsevis lika mycket. Är det traders som jagar snabba klipp i SBB eller vad är det frågan om? Jag hade aldrig vågat slänga in en krona i SBB-aktien nu, med tanke på hur bränd man blev innan och hur deras ekonomi ser ut. Men så är det väl på börsen, tar man extremt hög risk kanske man i sällsynta fall med skitaktier kan bli rejält belönad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. SBB:s värdering på 3 kronor per aktie var baserad på att företaget skulle i det närmaste slaktas för att rädda det. Om de kan undvika det och istället långsamt betala av lån med hyresintäkter så kommer det göra stor skillnad för bolaget. Det är det folk hoppas på nu med fallande räntor.

      Skulle räntorna inte falla för SBB som folk hoppas så kommer nog kursen rasa igen. Stor risk och stor möjlig vinst absolut. Stor möjlig förlust också.

      För andra företag handlar det mest om hur stor framtida vinster blir. Lite lägre räntor, lite högre vinst, lite högre aktiepris. De står inte och tippar på en räntetopp där ena sidan är katastrof och andra sidan business as usual.

      (Förresten, din blogg är inställd att bara tillåta kommentarer med Google-konto, om det inte är avsiktligt, skulle du kunna ändra så att vi som inte kommenterar med Googlekonto kan säga saker?)

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare