Arbitage, blanka SBB B, köpa SBB D

SBB B är inte blankningsbar hos Avanza eller Nordnet så allt det här är hypotetiskt.

Just nu kostar SBB B och SBB D ungefär lika mycket, vilket är underligt då SBB B har 1,20 kronor i kommande utdelning och SBB D har 2,00 kronor i kommande utdelning.

För någon med starkare nerver än mig så borde det ge an arbitagechans, en chans att tjäna pengar på tillfälligt felaktiga skillnadar i pris.

Grundantagandet är att priset på SBB B och SBB D kommer vara ungefär samma även efter utdelningen. Om det är ett felaktigt antagande så faller allt, men jag tycker de borde ha det då de har samma rösträtt och SBB D har större utdelningar, om än med ett tak.

Låt oss räkna på ett scenario där vi blankar SBB B och köper SBB D. Idag kostar de 4,026 kronor respektive 4,233 kronor styck. Avanza tar "3%" i ränta för blankning (kan vara en gammal siffra) och en fast avgift på 199 kronor så för att smeta ut den fasta avgiften, låt vårt scenario vara 10 000 aktier.

Att låna 10,000 aktier kostar 199 kronor plus ränta på 40 880 kronor (om priset stannar där det är), så cirka 300 kronor för ett halvår. Totalt 500 kronor. Vi säljer de lånade aktierna för 40 880 kronor vilket kostar ytterligare knappt 100 kronor i courtage.

Sedan köper vi 10,000 SBB D-aktier för 42 330 kronor, plus courtage, cirka 100 kronor.

Efter den operationen så har vi 10 000 SBB D-aktier, är skyldiga 10 000 SBB B-aktier, ligger back cirka 2 200 kronor och vi kommer behöva betala ränta på SBB B-aktierna till vi är klara.

Vi kommer också behöva en säkerhet på kontot för att hålla Avanza lugna, 30% utöver det lånade värdet, så något som är värt cirka 11 000 kronor plus SBB D-aktierna.

När utdelningen kommer så får vi in 20 000 kronor för SBB D-aktierna och blir skyldiga 12 000 kronor för SBB B aktierna så vi ligger nu plus cirka 5 800 kronor.

Efter utdelningarna så antar vi att priset på båda aktierna är samma. Att sälja de 10 000 SBB D-aktierna och köpa tillbaka de 10 000 SBB B-aktierna kostar bara två uppsättningar courtage, säg 200 kronor.

Vi borde därför ligga plus cirka 5 600 kronor, och räntan på aktierna borde vara cirka 300 kronor om priset och räntor stannar där de är just nu. Räkneexemplet ger oss en vinst på 5 000 kronor på en investering på cirka 2 200 kronor, eller +270% på ett halvår.

Det låter extremt bra, antagligen alldeles för bra, men det finns också massor av saker som jag vet kan gå fel. Räntor kan gå upp, aktiepriser röra sig i oväntade riktningar, det kan bli rusningar i aktiepriset som ökar räntekostnader eller tvingar oss att slänga in mer säkerhet på kontot. De som lånat ut aktierna kan kräva dem tillbaka. SBB D-aktierna kan göras värdelösa med någon skum affär.

Jag vågar inte försöka mig på något sånt här, men jag undrar om en del av de som blankat SBB B gjort det. Jag är absolut inte säker på att jag räknat rätt och det finns en massa detaljer och risker jag kan ha missat eftersom jag aldrig blankat något.

Kommentarer

 1. Det är inget arbitrage. B och D-aktierna har totalt olika egenskaper och det är bara en slump att de handlas i någorlunda liknande kurs. Kolla innan SBB kollapsen, då rusade B från 10 till 60:- medan D-aktien mer eller mindre parkerade på 30:-. Eller varför inte jämföra Sagax B (250:-) och Sagax D (27:-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du säger är sant för normala företag i normala situationer, men de specialegenskaper som aktierna har är för överskådlig framtid raderad för SBB. Efter den framröstade utdelningen om ett halvår så kommer ingen av aktierna ge någon avkastning på ett bra tag, och om företaget krympt rejält så kanske B-aktien aldrig kommer i närheten av sina gamla utdelningar.

   Du kan se hur aktierna kollapsade till samma pris när företaget närmade sig konkurs eller likvidering.

   Om företaget kommer igång igen utan att ha gjort någon manöver som utrotat D-aktierna så borde de vara mer värda än de andra aktierna då de kommer bygga upp en allt större rätt till framtida vinster. Haken är just att företaget kan göra manövrar som gör dem värdelösa, men frågan är om de i så fall också kommer göra stamaktierna lika värdelösa. Det är värt att fundera på.

   Jag vet inte exakt vad som kommer hända, men jag kan inte låta bli att undra om en del av de många som blankat SBB B gjort precis den här manövern.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare