Tankar, beräkningar och analyser på min resa mot ett liv där jobb ska vara frivilligt.
Årets sista utdelning, och det här var inte bra
Coca Cola kom precis med sin julutdelning och med det kan jag summera mina utdelningar för 2023.
Till slut, och med nöd och näppe, lyckades 2023 komma upp i samma belopp som 2022. Totalt ökade utdelningarna med 1,8%, eller ett par uteluncher. Det ska jämföras med prisökningarna som är cirka 6-7% från årsskift till årsskifte
Det stora bakslaget på utdelningssidan var Castellum som hade varit en stabil utdelare innan de insåg att företaget behövde alla kontanter själv, och mer därtill. De hade stått för runt 10% av mina utdelningar, och nu blev det ingenting. Telia, ett företag i utförsbacke, gav också mycket utdelning tidigare år, men de aktierna sålde jag 2022. Företagets utdelning var trots allt det enda glädjeämnet men då de delade ut mer än de tjänade så var det en meningslös utdelning. Telia stod för runt 5% av mina utdelningar.
Jag tappade också all utdelning från Alleima (sålde aktierna), Atlas Copco (sålde aktierna) och Bonava (inställd utdelning, sålde aktierna). Var och en var de inte stora, men det blev ytterligare ett par procentenheter tappad utdelning. Nyköpen var få och framförallt i fastighetsbolag med utdelningar kanske i framtiden, kanske. Totalt gav allt det här en minskning av utdelningarna med nästan 20%.
Räddningen för 2023 kom i form av en stor extrautdelning från Ford och en stor ökning från Handelsbanken. Ford hade hållit mycket vinst inne i företaget för att kunna ta ut svängarna i samband med all forskning, utveckling och marknadsföring av elbilar och Handelsbanken hade lättare att tjäna pengar efter att pandemiåren hamnat i backspegeln. Tillsammans med måttliga ökningar från andra bolag så hamnade jag alltså på +1,8%.
Jag är inte nöjd med +1,8% eftersom inflationen är och har varit så pass mycket större. Jag vet inte heller hur jag ska kunna garantera en stabil ökande utdelning när världen är såpass osäker. Prognosen för nästa år är inte lysande, men jag vet att mina prognoser ofta hamnar i underkant och jag hoppas på det den här gången också.
Mina utdelningar efter inflation
Utdelningarna från USA kommer nästan säkert att sjunka nästa år då dollarn tappat nästan 10% av sitt värde mot kronan sedan toppen. Mot det står bankerna som gjort bra vinster och borde kunna höja sina utdelningar.
Fastighetsbolagen fortsätter att vara stora frågetecken. De måste vara försiktiga till dess att alla räntor och balansräkningar stabiliserats, men kommer försiktigheten resultera i bevarade, minskade eller inställda utdelningar? Om några veckor gör jag mina årliga utdelningsprognoser. Då får jag en bättre bli över hur det går.
Nedan finns alla utdelningsgrafer för mina bolag, både med och utan inflationsjustering, men redan här tänker jag passa på att önska alla mina läsare en God Jul! Och om det är det sista inlägget före nyår, även ett Gott Nytt År.
Jag fick häromdagen hemskickat ett erbjudande att teckna "konvertibelt skuldebrev" i ett företag som heter Hydromars. Det var väldigt nära att det åkte direkt i det runda arkivet, men jag blev lite nyfiken och började läsa. Brevet var inte tjockt . En blankett och en glansig A4-sida med text på båda sidorna. Man säger att man jobbar på vattenåtervinning i rymden. Ordet "vatten" fick mig att rynka lite på pannan men jag kommer till varför senare. Man säger också att man fått kontrakt med ESA för att skicka ut något i rymden. Broschyren använder argument som det här: "Välkända affärsmän och företagsledare som Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) och Sir Richard Branson (Virgin Galactic) investerar alla i rymdföretag". Det är sällsynt att man kan göra mig så ointresserad i bara en mening. Men ändå, alla företag som har lyckats har börjat smått och det är naturligt för nya företagare att inte vara experter på marknadsföring mot investerare, r...
SBB, Ilija Batljans kraschande fastighetsbolag , försöker få in kontanter till att betala skulder och den senaste idén är att sälja hälften av ett dotterbolag, Sveafastigheter i form av en börsintroduktion den 18 oktober. Jag har lite chansaktier i form av SBB D, vilket kan ge företräde till aktier i Sveafastigheter så jag försöker analysera om de vore ett bra köp. Sveafastigheters prospekt innehåller allt som en potentiell aktieköpare behöver veta, förutom att den inte gör det. Det mest uppenbara är med, som att det är ett bolag med en 260 bostadsfastigheter och 14 500 lägenheter, och vilka fastigheter det är, men det räcker inte. Problemet för mig , och andra som läser prospektet, är att Sveafastigheter är helt nykomponerat då SBB skyfflat in alla(?) sina bostadsfastigheter i bolaget. Det gör att det inte finns någon historik att titta på. Prospektet är också fullt av vidlyftiga planer och irrelevant statistik om befolkningsutveckling, utöver de vanliga listorna på risker ...
För länge sedan , typ under stenåldern i Internetår, så blev "RikaTillsammans" min inkörsport till utdelningsinvesteringar och bloggsfären. Personen bakom RikaTillsammans är duktig på att formulera sig och att presentera idéer till andra. Han har också fått sin sajt att dyka upp när man gör webbsökningar och den kombinationen gör att många, liksom jag, hittat RikaTillsammans. Efter något år såg jag något nytt. Personen bakom RikaTillsammans försökte sälja in något som både såg ut som och luktade som ett Ponzibedrägeri ( Ponzi Scheme på engelska). Ett Ponzibedrägeri är något som suger in pengar från investerare, investerar en del, stjäl en del och delar ut resten till tidigare investerare för att ge intrycket av att det går med vinst och på det sättet lura in ännu mer pengar. Det han ville sälja gick under namnet "Better Globe", ett fint och lugnande namn med en på ytan bra verksamhet. Better Globe skulle ta investerarnas pengar, skicka dem till Kenya och U...
Kommentarer
Skicka en kommentar
Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!