Sectra rapporterade ett väldigt bra kvartal

Sectra, ett medicinteknikföretag och ett av mina äldsta innehav, rapporterade ett väldigt bra andra kvartal. Det har sitt bokföringsår 4-5 månader förskjutet jämfört med andra bolag så de är inte sena.

Omsättningen jämfört med förra årets Q2 ökade med 40%, och vinsten med 64%. Enormt fina siffror, men då Sectra säljer stora system så kan omsättning och vinst svänga kraftigt mellan kvartalen. De svängningarna försöker de ändra med att ha prenumerationer på utrustning och mjukvara istället för licenser som köps men fortfarande så kommer kvartalen variera rejält.

Sectras börskurs hade gått svagt i år, vilket jag inte var förvånad över för aktierna fortsätter att vara dyra och någon gång så borde värderingen sjunka. Tydligen var den här rapporten allt som krävdes för att värderingen skulle hoppa upp igen.

En sak jag tror de som handlade upp priset missade var varningen i rapporten om att företaget nu skulle göra stora investeringar i sitt amerikanska avtal och det kommer ta ett antal år innan den affären blir "kassaflödespositiv". Beroende på hur investeringarna bokförs så kan det betyda en klart lägre vinst de närmaste åren.

Q3-rapporten kommer den 8 mars 2024.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare