Gamestop gör folk urrika, och urfattiga, i en short squeeze

USA-börsen upplever just nu något som fått till och med SVT att skriva artiklar men jag tänkte gå in lite djupare på vad som hänt och händer.

Gamestop är en global kedja av spelbutiker (datorspel, konsollspel), som inte har haft det lätt när mycket spelförsäljning flyttat till Internet. Det finns en del stora banker och fonder som tror att företaget kommer fortsätta gå sämre och sämre.

Man kan tjäna pengar på att aktier går ner om man "blankar" dem. Eller för att använda en engelsk term: "shortar" dem. En blankning fungerar så att man lånar en aktie, säljer den, köper tillbaka den billigare, och lämnar tillbaka aktien till långivaren. Den som lånade ut aktien tar en liten avgift och kräver ofta någon form av säkerhet. Den som sålde dyrt och köpte billigt tjänar mellanskillnaden.

Det är också möjligt förlora pengar på att blanka om aktien man sålde kostar mer att köpa tillbaka än man fick in när man sålde den. Om det ser ut att hända så brukar blankaren bli nervös och vilja köpa tillbaka så snabbt som möjligt. Det kan också vara så att ju dyrare aktien blir desto högre avgift vill den som lånade ut aktien ha, och desto mer säkerhet.

Om blankare inte hittar några aktier att köpa tillbaka så kommer priset på aktien snabbt pressas upp för att hitta någon som vill sälja och när priset pressas upp så kommer ännu fler blankare bli desperata efter aktier att lämna tillbaka. Det här kallas på engelska för en "Short Squeeze". (Blankarkramning?)

På reddit finns ett forum "wallstreetbets" där folk som vill ta stora risker på börsen delar med sig av galna idéer. För några veckor sedan skrev en person ett inlägg som visade hur känsligt blankare i Gamestop var för en short squeeze då hedgefonder och banker hade blankat hela 140% av de Gamestopaktier som fanns tillgängliga. När det händer så är det helt enkelt omöjligt för alla blankare att köpa tillbaka alla aktier samtidigt.

Inlägget fick många personer att börja köpa de aktier de kunde hitta och hade råd med, inte för att de ville äga aktier i Gamestop utan för att de ville tvinga blankare att köpa tillbaka aktier dyrt. På två veckor har priset dubblats 4 gånger, senast idag, och de som har blankat är nu skyldiga att hitta aktier för över 110 miljarder kronor innan långivarna vill ha tillbaka aktierna.


Kursen för Gamestop. Notera att det är en logaritmisk skala.

Även utfärdare av optioner kan hamna i kläm här i något som kallas "gamma squeeze" då de också kan känna sig tvingade att köpa aktier innan priset går upp mer, vilket då pressar upp priset ännu mer.

Short Squeezes är absolut inte ett nytt fenomen, men det är nytt att det gjorts helt öppet i ett Internetforum. Redan för 150 år sedan, långt innan regleringar gjorde det svårare, manipulerades kurser vilt för att tvinga personer att sälja eller köpa till orimliga priser. För 10 år sedan höll Volkswagen och Porsche på med underliga affärer som slutade med att de ägde varandra.

Slutspelet återstår fortfarande. Kommer blankarna kunna ha is i magen och vänta ut att priset faller till normala nivåer? Kommer blankarna gå i konkurs? Vad händer när toppen är nådd och alla vill sälja samtidigt, kommer då priset att gå hela vägen ner till 0 och blankarna till slut komma ur det hela med en vinst trots allt?

En katastrof väntar runt hörnet för några, men det finns det gott om folk i wallstreetbets-forumet som säger sig blivit dollar-miljonärer på papperet.

Alla är inte lika roade:

– Det här är inte bra för någon. Det förstör förtroendet för börsen och för aktiehandel.
- Frida Bratt, sparekonom på Nordnet

Håller inte med Frida Bratt här. Det här pekar ut svagheter i systemet som måste fixas och det är bättre att det händer i ett relativt litet bolag än i ett som kan dra med sig resten av börsen. Med över 100% av aktierna i Gamestop blankade så är det uppenbart att något gått fel. Sedan 2008 är det olagligt att blanka aktier man inte har kontroll över i USA, så kallad naken blankning, men på något sätt har det ändå hänt.

Det här påminner mig om att jag vill göra en "vad hände sen"-serie baserad på inlägg jag skrivit. Kanske kommer jag tillbaka till Gamestop om en vecka, en månad eller om några år.

edit 2021-01-28: Tack Anonym, korrigerade "innehavare av optioner" till "utfärdare av optioner"

Kommentarer

 1. En korrigering bara. En optionsÄGARE kan aldrig hamna kläm, värsta scenariot för en optionsägare är att optionen blir värdelös. Utfärdaren av säljoptioner mår också bra, säljoptionen blir värdelös när underliggande är dyrare än lösenpriset. Utfärdaren av köpoption däremot kan råka ut för det du beskriver, ifall man utfärdat optionen "naket", alltså utan att äga underliggande aktie.

  Men visst är det intressant. Utöver Gamestop har även Koss haft samma resa nu. Alla vet ju att kursen kommer sjunka tillbaka så småningom, vem vågar stanna längst...
  Frågan är vad som händer med reddit-skribenten, han borde väl kunna anklagas för kursmanipulation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Rättat i texten.

   Jag har funderat på om det redditskribenten gör kan vara olagligt, men oftast krävs det att man använder hemlig information eller lögner för det och det här verkar ske helt i det öppna och alla är väldigt tydliga med sina avsikter när de köper aktien och även så riskerna.

   Samtidigt så brukar proffs bli rätt sura när de fastnar med handen i kakburken och kommer säkert att lägga press på myndigheter att hitta en syndabock som är någon annan än de själva.

   Radera
 2. Håller med. De borde reglera systemet. Det fula tycker jag att Citron Research och Melvin Capital gick ut och sade de stängt sina positioner när de istället köpte på sig mer. Att blanka 140% av aktierna.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? Jag litar inte på vad de säger, men det låter som något som är för allvarligt för att ljuga om så jag skulle snarare tro att det finns en fotnot eller något finstilt i uttalandet.

   Men jag är säker på att det finns de som nu går in och blankar på de här nivåerna (om de kan få tag på aktier att blanka) under antagandet att det inte kan gå ännu mer. Säkert även hedgefonder.

   Radera
 3. Tycker fenomenet knyter an lite till Occupy Wall Street rörelsen som var efter Finanskrisen. Sentimentet är liknande. Det finns en "story" som eldar på om att vilja sätta dit storfinansen. David mot Goliat.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)