Idag mest vatten och bara lite vin - rapporter från NCC, Bonava, Dow Inc, Atlas Copco, BillerudKorsnäs, HM och Telia

Senaste veckan har mina bolag kommit med mestadels trevliga rapporter, men nu är det slut på vinet och vattenkaraffen har plockats fram. I ärlighetens namn så är det här mestadels svaga, och inte så stora, portföljinnehav så varken jag eller "marknaden" är speciellt förvånade. Så låt oss ta dem en och en, med en så kort meningsfull sammanfattning som jag kan få till.

NCC

NCC kom med en rapport där de tappat 20% av omsättningen under fjärde kvartalet 2020. Det var klart sämre än förväntat, även om resultatet fortfarande var ok. NCC har ett tag haft problem med affärer där företaget gjort förlust. Man har tidigare år skickat in för låga offerter vilket har pumpat upp omsättningen men sänkt vinsten. I bästa fall så är omsättningsminskningen ett resultat av att företaget slutat med sådana förlustuppdrag.

Börskursen dök efter rapporten, något som vi ägare tyvärr blivit vana vid. Lite mer positivt är att vi ägare kan se fram emot 5 kronor i utdelning per aktie i år. Det är samma utdelning som det skulle varit förra året innan de ställde in halva utdelningen. Vi får se om den här blir av.

Efter delningen 2016 av NCC i två bolag, NCC och Bonava, så är det tydlig i grafen hur opålitlig utdelningen har varit.

Bonava

Tvärtemot NCC så gjorde Bonava ett litet glädjeskutt på börsen, från de låga nivåer de bebott under lång tid. Fjärde kvartalet är som vanligt Bonavas absolut viktigaste kvartal och det blev till och med bättre än 2019, antagligen för att ovanligt många byggen försenades under våren och sommaren och hamnade i Q4 istället.

Föreslagen utdelning är 5,25 kronor per aktie, uppdelat på en ordinarie utdelning på 3,25 och en extrautdelning på 2 kronor. Om man lägger ihop NCCs och Bonavas föreslagna utdelningar så blir det 10,25 kronor per aktie. Det är samma utdelning som NCC stadigt hade för tio år sedan. Inget att skryta med.

Dow Inc

Dow Inc lyckades med en rapport som höjde absolut noll ögonbryn. Allt ungefär som förväntat. Inget underligt. Nu rotera. Utdelningen har legat väldigt högt i förhållande till vinsten ett tag så det vore inte orimligt att den sjunker men eventuellt blir den som förra året, kanske med någon procent ökning för formens skull.

Atlas Copco

Atlas Copco rapporterade att intäkterna och vinsten minskade med ungefär 5% förra året. Det är bättre än en del konkurrenter så inget att bekymra sig speciellt över. De tror att de kommer kunna fortsätta sälja sina produkter och tjänster på ungefär samma nivå under 2021, och föreslår en utdelning på 7,30 kronor per aktie, en ökning med 4% jämfört med förra året.

Antalet anställda har ökat under året, men "för jämförbara enheter" minskat med 944 personer. Det är de människorna som drabbas hårdast av pandemin (och automatiseringen).

BillerudKorsnäs

För förpackningskartong så ska man vända sig till BillerudKorsnäs. Just den branschen har inte tagit så stor skada av pandemin, men det betyder inte att allt är guld och gröna skogar. Det är hård konkurrens och man måste trots det få ihop pengar till både vinst och investeringar. BillerudKorsnäs planerar en gigantisk investering det närmaste året som ska finansieras med kassaflödet. Det kanske betyder en lägre, eller ingen, utdelning nästa år. Vi får se. Bonusutdelningen som skulle kommit förra året verkar i alla fall vara bortglömd.

Utdelningen fortsätter ligga på samma nivå som varje år: 4,30 kronor per aktie, enligt förslaget.

Hennes & Mauritz

Förlusterna läggs på hög för Hennes & Mauritz butiker då försäljningen rasat både för att de varit stängda och för att folk numera bara behöver kläder på överkroppen. Omsättningen sjönk under 2020 med 46 miljarder (-20%), och vinsten med 15 miljarder (-88%). Kassaflödet är trots det positivt så man hoppas försiktigt på en liten utdelning till hösten utan att nämna några belopp. Det är nog bäst att inte hålla andan.

Under 2021 planerar man att stänga 350 butiker samtidigt som man öppnar 100 nya butiker på andra ställen.

Telia

Telia kom redan förra veckan med en varning där de bad folk bortse från sifferintervall de tidigare påstått och istället ställa in sig på lägre vinst men högre kassaflöde. Tydligen har de gjort något i Finland som kostat 8 miljarder. I varningen sa de att utdelningen skulle föreslås till 2 kronor per aktie, och att det är en rimlig långsiktig utdelningsnivå. 2 kronor är en sänkning så det var svårt att se det som något positivt.

20 miljarder tycks man ha slösat bort i fjärde kvartalet och man kopplar det till försäljningen av Turkcell, telebolaget i Turkmenistan som ligger högt på listan över varför feta halvstatliga chefer inte ska ha tillgång till stora kassor. Vattenfall med 40 miljarder bortslösad leder väl fortfarande, men det här kommer nog in på plats två.

Efter att ha sålt Telia Carrier så tror man tillväxten framöver blir låga-mitten av entaliga procent. så 2-6%? Inget som imponerar på någon. Som de meddelade förra veckan så blir utdelning i år 2 kronor per aktie.

Nästa vecka

Nästa vecka kommer rapporter från Volvo, Corteva, Ford, Nordea (säg det snabbt ett par gånger, det rimmar!). För min portfölj är Volvo och Nordea viktiga och frånvaron av deras utdelningar under 2020 skapade ett stort hål. Nu har Sandvik och Atlas Copco klarat 2020 hyfsat så Volvo borde vara jämförbart. Nordea är ett eget kapitel för ett annat inlägg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare