Välkomnar Handelsbanken till portföljen som ersättare för Nordea

Mycket tid det här året har gått åt till att läsa bankrapporter och att fundera på vilken bank, om någon alls, skulle ersätta Nordea i min portfölj. Jag fastnade för Handelsbanken.

Den tydligaste insikten är att det inte betyder så mycket vilken storbank man äger. De utvecklas nästan identiskt. Vissa år så krånglar det för en av dem, nästa år för någon annan. Skulle någon få ett övertag så ser de andra till att komma ikapp. Det har varit bra för Sverige att ha haft fyra jämbördiga banker som konkurrerat mot varandra och det är inte bra för Sverige att de nu bara är tre.

Det verkar inte finnas någon avgörande skillnad mellan storbankerna som kommer göra en av dem mycket mer framgångsrik än de andra. Det är möjligt att det finns en sådan skillnad men jag kan inte upptäcka den.

Bild från min bankjämförelse

Varför Handelsbanken? Några små detaljer fick bli avgörande. Handelsbanken A har den lägsta värderingen per eget kapital nu när Nordea är borta. Delvis kan det förklaras av att de är mest beroende på räntenettot och lånedelen kräver stort eget kapital för att fungera, men jag ser det också som en möjlighet att växa på provisionssidan vilket då skulle höja värderingen.

Handelsbanken har klarat sig undan de flesta penningtvättsskandaler än så länge. Med tanke på att de finns i London så är jag inte helt säker på att de har en ren byk, men än så länge ser de bäst ut.

Det finns svagheter också. Handelsbanken är den bank som väntat längst med att gå över från människor, kontor och kontanter till anonym Internet-bot-bankverksamhet. Det kostar dem en del, och de ligger efter i en del IT-investeringar men skiftet är oundvikligt så i bästa fall kan det så småningom leda till en uppvärdering.

Förhållandet mellan Oktogonen, de anställdas vinstdelningsstiftelse, och Handelsbanken är en annan möjlig svaghet. Gränsen mellan Oktogonens intressen och Handelsbankens intressen är luddig vilket skulle kunna skada Handelsbankens andra ägare. Handelsbankens VD sa i höstas att de ska sluta göra avsättningar till Oktogonen men sådana beslut kan ändras och det kommer finnas fortsatt press från anställda att vara snäll mot Oktogonen.

Jag betalade 84,60 kronor per aktie och i år kommer det här ge mig, om inget händer, 16 810 kronor i utdelning. Det är lägre än vad jag hade kunnat förvänta mig från Nordea, men efter skatt blir det ungefär samma, och skattepengarna stannar helt i Sverige vilket också gynnar mig. Liksom andra banker så är de blockerade av myndigheter från att ge mer än 25% utdelning åtminstone fram till i höst.

Antalet Nordea-aktieägare hos Avanza toppade på 59 483 förra hösten, och är nu nere på 52 268 (-12%), mindre än för ett år sedan. Samtidigt ökar antalet ägare i Handelsbanken. Det har minskat en aning senaste månaden efter en rusch in i aktien i höstas, men sett på ett år så är antalet ägare upp från 19 681 till 32 216 (+64%). Under samma tid har antalet ägare i Swedbank ökat med 1% och i SEB med 18%.

På sätt och vis tycker jag det är synd att så många flockats till Handelsbanken för jag vill inte vara den som följer flocken men i det här fallet följde jag flocken innan jag visste att det fanns en flock.

Grattis också till signaturen "b f" som förutsåg mitt beslut i en kommentar till min bankjämförelse!

Kommentarer

  1. Tror alla banker varit en del av penningtvätt (frivilligt eller ofrivilligt). Sektorsproblem.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet