Wallenstam har en ny logga, ny utdelning och pratar om "affärsmöjligheter"

Jag lämnar det till läsaren att säga vilken logga som är bäst.

Den ena loggan

Den andra loggan

Det var inte mycket nytt i årsrapporten som kom från Wallenstam igår tisdag. Wallenstam fokuserar på hyreslägenheter i områden där många vill bo så det är mest en fråga om hur många bostäder de kan få fram, och inte som för kontorsfastigheter, hur mycket de kan pressa upp hyrorna.

Efter att ha noterat den här planen i presentationen så är jag dock lite orolig:

Rapport

Wallenstam släpper alltid sina rapporter i form av en producerad video vilket i dessa coronatider helt plötsligt är helt rätt. Där kunde de berätta hur nyproduktionen drivit tillväxten och att påverkan från Covid-19 inte blivit så stor ännu, men man var lätt bekymrad över hur man ska få fart på utelivet igen.

Företagsledningen kunde också berätta hur man gått över till att finansieras betydligt mer med "gröna obligationer". En typ av obligation som jag kritiserat för att se bättre ut för miljön än den är. De "gröna obligationerna" kan användas för att låtsas göra mer än man egentligen gör, men just Wallenstam tror jag har goda avsikter. De var tidigt ute och investerade i vindkraft, innan det var lönsamt så det kostade en del men någon måste vara först.

Utdelning och "affärsmöjligheter"

Utdelningen sattes till 1,20 kronor per aktie, uppdelat i två utbetalningar. Det är betydligt mer än förra året, men det är meningslöst att jämföra med 2020. Jämför man istället med 2019 så är det en kraftig minskning. Förvaltningsresultatet är, om jag räknar rätt, 3,82 kronor per aktie, så utdelningsandelen är 31%. I bokslutskommunikén säger man, som kommentar till utdelningen: "Wallenstam har stora investeringsplaner i nyproduktion av bostäder samt vill vara berett på affärsmöjligheter som kan uppstå under den närmaste tiden. ".

Vad syftar "affärsmöjligheter som kan uppstå under den närmaste tiden" egentligen på? De är i alla fall alldeles för små för att ge sig in i budgivningen om det norska fastighetsbolaget Entra och Entra har inte heller rätt profil för Wallenstam. Företagets soliditet har sjunkit, trots frånvaron av normala utdelningar, så det finns inte mycket kontanter att köpa något stort för heller. De fick en ledande fråga om det kunde handla om fastighetsförvärv, och VD ville inte bekräfta något men nämnde ordet markförvärv.

Som första utdelning i år hamnade den här under mina prognoser. Bara en negativ överraskning ger helhetsbilden att svenska företag och svensk ekonomi tuffar på rätt ok fast om än med motvind.

Presentation

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare