Ombalansering – sålt del av ”chansaktierna” i Eolus Vind för att få till balansen

Min basstrategi är en balanseringsstrategi. Jag har några kategorier och jag försöker hålla det relativa värdet i de kategorierna inom vissa gränser. När jag gjorde sammanräkningen för 2020 så blev det klart för mig att den stora uppgången i Eolus Vind de senaste två åren hade fått min ”chansaktie”-kategori att öka för mycket.

Några olika sätt att hantera det här.

 1. Omklassificera Eolus Vind från chansaktie till något annat. Det gjorde jag med Sectra för några år sedan.
 2. Köp mer i andra kategorier så att chansaktie-kategorin minskar i relativ andel
 3. Blunda
 4. Sälj lite chansaktier

Eolus Vind är fortfarande en chansaktie för mig. Även om jag tror att det kommer behövas vindkraftbyggare för lång tid så är det en bransch som kommer svänga kraftigt och på de priser man nu får betala så är det inte en stabil långsiktig investering som mina andra innehav.

Att köpa mer i andra kategorier är inte ett alternativ eftersom det kräver massor av kontanter som jag inte har. Kvar som alternativ blir att antingen blunda för skevheten eller att sälja några aktier.

Jag valde att sälja 200 av mina aktier för 220,87 kronor styck. Det är med vemod jag minskar mitt ägande då jag varit stolt över företaget och vad det gör, men jag har ändå en hel del aktier kvar. Och någon på BofA Securities Europa SA (Bank of America Merrill Lynch) får glädjen över att äga de här 200 aktierna nu. Aktierna kostade 19,74 kronor styck när jag köpte dem 2016 så det har varit en fantastisk prisuppgång.

En annan skevhet i min portfölj är att nedgången i fastigheter fått fastighetskategorin att sjunka. Jag kommer använda de här pengarna för att köpa något i just fastighetskategorin men jag har inte bestämt mig för om det blir Castellum, Kungsleden eller Wallenstam än. Antagligen Castellum eller Kungsleden. Lutar åt Kungsleden eftersom Castellum redan är ett så stort innehav och de annars är rätt lika.

Jag har fortfarande ett för stort innehav av chansaktier så kanske kommer jag sälja mer, men jag tycker om Eolus Vind. Uttrycket är "krama dina vinnare och sälj dina förlorare" och jag vill krama mina vindkraftsstolpar.

Kommentarer

 1. Jag sålde också av lite på toppen (närmare 300 kr/aktie), men nu väljer jag att behålla resten. Jag gillar verkligen Eolus och dess verksamhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den peakade på 300 kronor i en affär på morgonen den 8 januari (om jag minns rätt) så du hade otroligt bra timing!

   Jag har roat mig nyligen med att läsa årsredovisningar för banker och i Handelsbankens senaste rapport pratar de om hur de dragit in tiotals miljarder till en "hållbar energi"-fond. Om fonder sitter på tiotals miljarder att investera i de få bolag som gör saker för hållbar energi, då förstår jag priset. Nu funderar jag mest på vad som händer när/om flödet av pengar börjar gå åt andra hållet.

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)