För exakt ett år sedan började raset

Raset förra året var den psykologiskt jobbigaste nedgången jag varit med. Personliga omständigheter gjorde raset olämpligt i tid, och även om jag visste att jag skulle klara ett ras på 50% så var det inte alls säkert att det skulle stanna där.

Ett år senare vet vi att en stor del av världen fortsatte snurra. Mer än 2,4 miljoner människor har avlidit men de avlidna har sällan varit människor som folk identifierar sig med så skräcken satte aldrig riktigt klorna i befolkningen. Det närmaste panik vi kom var när folk köpte extra mycket toalettpapper och pasta.

Onsdagen och torsdagen den 19-20 februari 2020 nådde Stockholmbörsen sin högsta nivå någonsin. En vecka senare hade börsen fallit 9,6%. Från torsdag till torsdag så sjönk OMXS All Share-indexet -9,6%, -1,7%, -21,1% för att till sist, efter ytterligare 10 skakiga dagar, bottna måndagen den 23 mars, 34,6% under toppnoteringen.

Ingen kunde i mars 2020 vara säker på att botten var nådd men stater och riksbanker slängde pengar omkring sig för att förhindra en ekonomisk kollaps, och när det slängs pengar till höger och vänster så letar de sig gärna in på börsen oavsett vad syftet egentligen är.

En börsnedgång är sällan entydig. Det kommer reaktioner och nya fall. Under de 22 börsdagarna från toppen till botten så var det uppgångar 7 dagar. På USA-börsen så kom det en dag mitt i fallet med en uppgång på 9% bara för att dagen därpå falla 12%. I Sverige svängde det lite mindre än i USA, Dow Jones, (ovanligt) och vår största uppgångsdag under raset var +3,4% några dagar innan botten nåddes.

Om man ville köpa på botten så blev varje uppgång ett tillfälle då man kunde hoppa in och först den åttonde gången skulle man haft rätt. De flesta var nog nöjda om de träffade inom 10% av botten.

Backar man lite så raderade raset ut 3,5 års uppgång. Det är förvånansvärt lite för att vara en så kraftig krasch och det tog sedan bara ett halvår för börspriserna att återgå till de innan kraschen. På börskurvan kommer en pandemi och en BNP-nedgång större än på 300 år (Storbritannien) bara se ut som en tillfällig hicka. Det verkar inte riktigt logiskt.

Den här orimliga börsuppgången är ett problem, men ett problem som man försöker skjuta på framtiden medan man hanterar den mer akuta krisen. Vid något tillfälle kommer börsvärderingar och företagsvärde behöva kontrolleras mot varandra och då kommer det återigen bli skakigt.

Jag hoppas att ni hade större nöje än mig av kraschen och kanske kunde passa på att köpa något billigare än på flera år!

Kommentarer

  1. Köpte för många månadssparande under kraschen. Något jag är nöjd med i efterhand. Prickade verkligen botten i många av aktieköpen, vilket självklart bara var ren tur.
    Lagt till dig i min läslista och ser fram emot fler bra inlägg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare