Corteva och Ford rapporterade också

Corteva är mitt minsta innehav, ett litet gödselföretag som trillade ut ur DuPont och Dow Chemical. Eller, så litet är det inte. 2020 var dessutom ett bra år för Corteva. Det visade sig att världen behöver gödsel även när alla sitter på sina rum. Försäljningen gick upp med cirka 3%, med ekologisk gödsel upp lite mer än så. Vinsten gick upp med tusentals procent eftersom de inte hade någon vinst 2019.

Det är möjligt att de säljer annat än gödsel också för de använder massor av fina ord om sina produkter. Kanske Fattig Bonddräng känner till dem.

Ford är ett företag som famlar efter en plan. Sickan hade en plan. De borde anställa Sickan. Just nu verkar de mest veta vad de inte vill göra. De vill inte göra vanliga bilar. De vill inte tillverka elbilar med en kinesisk partner. De vill inte tillverka bilar i Brasilien. Frågan är bara vad de vill göra. De säger att de satsar hundratals miljarder kronor på självkörande bilar och eldrift men jag tycker inte det verkar så på resultaten.

För mig är Ford ett chansinnehav som antagligen fått alla chanser de förtjänar. Jag väntar mest på att priset ska gå upp vilket kommer hända när folk kommit över skräcken för att pandemin ska knäcka Fords utlåning till bilköpare. Utlåningsdelen av Ford är skyhögt skuldsatt och skulle en våg av personliga konkurser dra över USA, då ligger Ford risigt till. Jag tror inte det kommer hända för man kommer fortfarande ihåg hur illa det blev 2007-2008 när en girig låneindustri knäckte sig själva.

Just det här kvartalet hade Ford lägre intäkter men högre vinst än vad folk trott. Speciellt om man tittar på "non GAAP earnings". "GAAP" är "Generally Accepted Accounting Principles", det vill säga de regler man kommit överens om för hur man räknar ut vinst och förlust. "Non GAAP earnings" motsvarar det svenska företag brukar kalla "justerad vinst", det vill säga den vinst företaget skulle ha om det sopar en del saker under mattan. Sopar man en del saker under mattan så har Ford en högre vinst än förväntat.

Fords utdelning är sedan ett år tillbaka noll. Senast utdelningen ställdes in 2006 så var den borta ända till 2012. Jag ser inga tecken på att den är tillbaka snart den här gången heller. Alldeles för mycket som är osäkert för att dela ut pengar företaget kan behöva själv väldigt snart.

Kommentarer

 1. Tack för omnämnandet!
  Fattigbonddräng känner till dem, men kanske mer som ett företag inriktat på bekämpningsmedel mot i första hand ogräs. Men även utsäde förekommer på menyn. Gödselmedel var för Fattigbonddräng okänt däremot, har inte råkat på någon bonde som använt den delen av företaget.
  Yara är det bolag som Fattigbonddräng har i portföljen i gödselhänseende, dock i ringa skala.
  Ekologiska och kravcertifierade produkter efterfrågas allt mer, så det kanske kunde ligga i tiden att titta på Corteva, lägger in dem på "att titta på listan" och tackar för tipset.

  MVH
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart du har rätt och det är väldigt lite gödsel i Corteva och mycket av annat som inte är gödsel. Jag visar helt enkelt min okunnighet när jag klumpar ihop allt som slängs på åkrarna under en felaktig term.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs