Om investering när börsen inte bara går uppåt (bokkommentar)

För länge sedan var det någon som rekommenderade boken "Active Value Investing: Making Money in Range-Bound Markets" av Vitaliy N. Katsenelson. Det tog många år innan jag läste den men då innehållet återigen är relevant så tänkte jag kommentera lite av innehållet.

"Range-Bound Markets" (intervallbegränsade marknader) syftar på marknader där kurser går upp och ner utan att ha en långvarig uppåtgående trend. Tittar man på 1900-2006 (upplagan jag har är från 2007) så är det typiskt perioder av 10-15 år mellan uppgångsperioder på 10-15 år.

Vi har haft en långvarig uppgång så det är det möjligt att vi nu är på väg in i en sådan "Range-Bound" fas.

Boken identifierar två huvudfaktorer som driver avkastning på börsen. Det är den så kallade multipelexpansionen, alltså att folk är beredda att betala allt mer för varje krona ett företag tjänar och det är företagens tillväxt.

I perioder av uppgång så drivs avkastning i första hand av multipelexpansionen, och då speciellt för förhoppningsbolag. Plötsligt betalar folk 30, 40, eller 60 gånger vinsten för ett bolag som har chans att växa.

I perioder av intervallbegränsning så sjunker istället P/E-multipeln stadigt och trots tillväxt så minskar värderingen av många bolag. Det gäller speciellt de bolag som haft väldigt högra P/E-multiplar. Det som fortfarande ger avkastning är utdelningar. Upp emot 60-70% av avkastningen under sådana perioder har kommit från utdelningar.

Författaren menar att under perioder av intervallbegränsning så är det extra lönsamt att fokusera på fundamenta. Om man kan hitta företag med en bra kombination av Kvalitet (Q), Värdering (G) och Tillväxt (G) så har man betydligt större chans att tjäna pengar än en indexfond. Författaren lägger många kapitel på att definera vad som är en bra kombination av Q, G och V och var man kan hitta sådana företag.

Once you become comfortable with international investing, I’d venture on a small scale into more exotic, faster-growth, emerging countries and maybe even into Turkmenistan . . . well, maybe not. Russia? I’d invest only as much money as I could afford to lose.

Boken är fylld av förutsägelser om den närmaste framtiden (från 2007). Som vi vet nu så kom en finanskrasch i USA med recession och ett decennium av problem för den amerikanska och globala ekonomin. Bokens förutsägelser är ibland korrekta, ibland inte. Den har inte åldrats perfekt men mycket av den är ändå intressant.

Min huvudslutsats är att i en marknad som inte går stadigt uppåt så ska man vända ögonen från tillväxtbolag till företag som faktiskt tjänar pengar utan att vara övervärderade. Det stämmer väl med min grundfilosofi även om jag är mer passiv än vad författaren tyckar man ska vara.

Boken är intressant men jag rekommenderar den inte. Den är lite föråldrad, lite för pratig och det måste finnas bättre böcker. Den är ca 250 sidor lång, plus appendix, men liksom de flesta amerikanska böcker så är innehållet betydligt mindre på insidan än på utsidan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare