Historisk dag för Sectraägare: Höjd utdelning!

Medicinteknik- och säkerhetsföretaget Sectra har ett brutet räkenskapsår (det går inte från 1 januari till 31 december) så deras årsrapport kom idag. Med 20 år som Sectraägare har jag har fått se enorma svängningar i börskursen, men en sak har gått att räkna med: Att det blir en utdelning på 90 öre per aktie. Oavsett om företaget tjänar mer eller mindre än 90 öre per aktie så har utdelningen varit 90 öre per aktie.
1 kr (+10 öre)

I det nya utdelningsförslaget vill Sectras styrelse ha en utdelning på 1 krona. Som vanligt så kommer Sectra göra utdelningen via inlösenrätter och pengarna kommer någon gång under senhösten.

Företaget har växt cirka 20% från förra året. De har produkter som efterfrågas och även om konkurrensen är hård så fortsätter Sectra att växa. Orderingången är inte riktigt lika hög som året innan, men företaget har fortfarande högre orderingång än omsättning så det kan fortsätta växa även nästa år.

Sectras huvudprodukt är digital hantering av röntgenbilder, och journalsystem runt dem, men de har också en säkerhetsavdelning som tillverkar avlyssningssäkra telefoner till försvarmyndigheter och andra som har råd att betala. Säkerhetsavdelningen är den klart mindre avdelningen men den har plötsligt blivit extremt relevant.

Tyvärr så är Sectraaktien extremt högt värderad på börsen. Normalt så får man betala någonstans mellan 50 och 100 gånger vinsten för en aktie (just nu 87), och det krävs ett decennium eller mer av bra tillväxt för att växa in i den värderingen. Stora prissvängningar gör det också till en aktie som lätt kan orsaka dålig nattsömn, men då jag betalade 8 kronor per aktie för 20 år sedan kommer jag alltid att ligga på plus (de har redan gett 10,70 kronor i utdelning).

Nuvarande direktavkastning är en bit under 1%.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare