Hennes & Mauritz, utdelning, VD-avgång och lite om Dow, Corteva och Bonava

Snabblänkar till avsnitten: Hennes & MauritzDow IncCortevaBonava

Hennes & Mauritz

För ett år sedan rapporterade Hennes & Mauritz (HM) en förlust för fjärde kvartalet, september-november, på 864 miljoner. Fjärde kvartalet 2023 gav ett resultat på 1 576 miljoner. Betydligt bättre, men inte så bra som den så kallade "marknaden" hade hoppats

Hennes & Mauritz resultat är lite mindre överraskning än för många andra bolag då de kommer med preliminära försäljningssiffror och omsättning strax efter kvartalssluten. Redan den 15 december fick vi därför omsättningssiffran 62,6 miljarder, i och för sig justerat till 62,7 miljarder i bokslutskommunikén.

Utdelningen som legat på höga 6,50 kronor per aktie de senaste åren, föreslås fortsätta vara 6,50 kr per aktie. Ingen överraskning där, och precis som jag hade gissat.

Utdelningstrenden för HM saknar lyster då de delade ut för mycket för länge och fick göra en total omstart i samband med pandemin och sedan har de inte lyckats följa inflationen trots för höga utdelningar.

Figur: Hennes & Mauritz utdelning 10 år
Figur: Hennes & Mauritz utdelning 10 år

Den korta hösten (tydligen inte bara i Sverige) anges som en orsak till att det inte gått lysande. Högre levnadskostnader har också fått människor att skjuta på klädköp. På ett par år har nu företaget minskat antalet anställda från 126 000 till 101 000, vilket antagligen speglar hur mycket mindre de säljer än för några år sedan. Det är bra för miljön om folk köper färre kläder som används en gång innan de slängs, men det är inte bra för oss stackars, stackars aktieägare.

VD Helena Helmersson avgår med omedelbar verkan vilket är förvånande då hon fortfarande är relativt ny (4 år) på posten. Ett till av många VD-byten de senaste 1-2 åren bland mina bolag. Det är inte jag som begär dem, jag lovar. Man brukar säga att börsen ogillar osäkerhet och ett VD-byte är verkligen osäkert. Ny VD blir en person som heter Daniel Ervér (antagligen är det inte jag trots namnet på bloggen). Han är totalt okänd utanför Hennes & Mauritz där han varit påläggskalv.

På börsen blev det ett jätteras för aktiekursen efter att den redan dalat tio procent sedan toppen i december. Bra för de som planerar att köpa (fler) aktier. Persson-familjen hoppade nog på köpknappen.

Dow Inc

Dow rapporterade redan förra veckan hur Q4 hade gått för dem. Rapporten är ingen trevlig läsning men fick börskursen att gå upp 3% så uppenbarligen var den bättre än förväntat. För kvartalet blev förlusten 95 miljoner dollar, nästan exakt 1 miljard svenska kronor. Rörelseresultatet var betydligt högre, men det här kvartalet la de också över 4 miljarder svenska kronor på att reda ut sina pensionsskulder.

För hela 2023 så minskade omsättningen med 10% på grund av marknadsmotvind som många andra inte tycks se. Rörelsevinsten sjönk till en tredjedel och kassaflödet halverades. Många dåliga nyheter med andra ord, men så har också aktien gått knackigt hela året.

Trots problemen så har företaget lagt mer än hela vinsten på utdelningar och aktieåterköp. Jag tycker verkligen inte om aktieåterköp som metod att föra över pengar till aktieägarna men jag tänker inte upprepa argumenten som finns i många andra inlägg.

Om de tror att de har pengar till aktieåterköp så antar jag att de kommer behålla utdelningen, men amerikanska företag låter styrelsen besluta om utdelning ett kvartal i taget och det är inte kopplat till rapporten.

Om vi antar att utdelningen behålls så kommer utdelningsgraferna se ut som nedan. Men då ska man veta att Dow Inc före 2019 inte är samma som efter 2019. Det var det året som de slogs ihop med DuPont och delades upp i tre företag.

Figur: Dows utdelning (USD) 10 år

I svenska kronor så är grafen inte lika platt då dollarn har gått upp mycket i pris sedan 2019. Tyvärr räcker inte ens det för att kompensera för den inflation vi haft.

Figur: Dows utdelning (SEK) 10 år
Figur: Dows utdelning (SEK) 10 år inflationsjusterad

Corteva

Corteva Agriscience rapporterade samma dag som Hennes & Mauritz, men rapportsammanfattningen är svårläst då den fokuserar på "justerat resultat" och det justerade resultatet och det offentliga resultatet är väldigt olika. Det offentliga resultatet med massor av "engångskostnader" är en Q4-förlust på 2,4 miljarder kronor

Det justerade resultatet är en vinst på 4 miljarder kronor för kvartalet. Ingenstans i rapportsammanfattningen framgår vad skillnaden på 6,6 miljarder kronor består i. Kanske samma pensionsupprensning som Dow. Kanske skadestånd för att de förgiftat någon.

Corteva, ett bolag som har färre än 100 ägare hos Avanza, tillverkar bekämpningsmedel och fröer för jordbruket. Det här kvartalet har frödelen gått ok, medan förgiftningsdelen har det lite knackigare. De säger att giftdelen minskat på grund av "strategiska tillbakadraganden av produkter". Min första tolkning är att de slutat sälja gifter som de skulle kunna bli stämda eller åtalade för att sälja men så har jag också en cynisk ådra.

Liksom för Dow kommer inget utdelningsbesked i samband med rapporten utan det är något styrelsen bestämmer ett kvartal i taget. Företaget har, trots förlusterna, kassaflöde att höja utdelningen även i år.

Förväntningarna från både mig och andra analytiker är att Corteva fortsätter med en utdelning på 16 cent per aktie i två kvartal till och sedan ökar till 17 cent per aktie. Det är den prognosen som är med i utdelningsgrafen nedan, och vi kan se att en sådan ökning inte är riktigt stor nog för att kompensera för inflation och en lägre dollarkurs.

Figur: Cortevas utdelning (USD) 5 år
Figur: Cortevas utdelning (SEK) 5 år
Figur: Cortevas utdelning (SEK) 5 år inflationsjusterad

Bonava

Bonavas rapport kom nu på morgonen och jag tog en titt trots att jag inte äger aktien längre. Rapporten var bättre än jag hade trott då Tysklandsdelen av bolaget fortfarande fungerar. Resten är helt dött. Inte en enda lägenhet såld i Sverige under det fjärde kvartalet trots att de har många osålda. De är helt enkelt för dyra och Bonava är inte villiga att sänka priset för att nå köpare utan låter dem hellre står tomma.

Det blir ingen utdelning, precis som väntat, och i avtalet de precis gjort med långivare för att få lite respit så ingår att det inte heller blir några utdelningar för de närmaste tre åren.

Vinsten för Q4 blev 341 miljoner, inklusive vinsten från försäljningen av Rysslandsdelen. Det kan jämföras med en förlust på nästan en miljard för ett år sedan. För hela 2023 blev det en förlust på 1337 miljoner kronor men det ser ändå ut som att bolaget stabiliserats. Med nyemissionen som kommer snart kan de betala tillbaka lite lån. Så småningom kommer tomma lägenheter säljas till något pris, och Tysklands byggmarknad funkar bra även om Sverige och Finland står stilla.

Figur: Bonava utdelning 2017-2024
Figur: Bonava utdelning 2017-2024 (inflationsjusterad)

Bonusfigur eftersom vi faktiskt vet vad utdelningen blir de närmaste åren:

Figur: Bonava utdelning 2017-2027

Nu har jag inga bolag som rapporterar förrän Handelsbanken på onsdag nästa vecka, följt av lite fastighetsbolag. Det ska bli spännande att se vad Handelsbankens utdelning blir, och det ska bli intressant att se hur fastighetsbolagen hanterar sina lån. Corem lyckades precis sälja en obligation på 1 miljard kronor till rimlig (men hög) ränta så det finns möjligheter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

RikaTillsammans brokighet

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)