Drama i fastighetsbranschen, Oscar Properties-konkursansökan igen, fastighets-VD trollar på Avanzaforum, och smutskastning mellan fastighetsmiljonärer, m.m.

Det händer saker i fastighetsvärldens undre värld. Undre fastighetsvärlden? Fastighetsundervärlden?

Den 18 januari skrev jag om hur DNB tvångsinlöst fastigheter Oscar Properties hade bokfört för 3 miljarder, men bara fått 2,2 miljarder för dem. Det skapade uppenbarligen luckor i Oscar Properties balansräkning så vi var alla nyfikna på vad som skulle hända.

På kvällen den 31 januari kom ett pressmeddelande från Oscar Properties om att de gett en expert på rekonstruktioner och konkurser i uppdrag att:

"i samråd med koncernens borgenärer ta fram en samlad plan för hela koncernen som beskriver hur koncernens samtliga skulder ska betalas och hur det långsiktiga värdet på fastigheterna ska säkerställas"

Börskursen hoppade upp 10% på den nyheten, men har sedan fallit tillbaka. Jag ser inte mycket positivt i att företaget försöker rädda sig själva istället för att bara kasta in handduken och gå i konkurs.

Oscar Properties hade en "plan" redan före jul men det står inget om den planen i pressmeddelandet. Enligt den planen skulle alla möjliga slänga in av pengar i bolaget, men det var oklart varför de skulle vilja göra det.

Så idag, den 12 februari, kom det en ny konkursansökan mot företaget, en som fick mycket uppmärksamhet i media. Det är inte den första, och de tidigare har alla dragits tillbaka. Det är DSAM som blev sittande med en mäklarräkning på 1 miljon efter en misslyckad fastighetsaffär som vill ha pengar. De säger att kronofogden försökt göra en utmätning men utan att hitta några tillgångar att utmäta.

Som alla fastighetsbolag så består Oscar Properties av massor av dotterbolag som är ägare till själva fastigheterna. Det är bra att göra så då det i Sverige är lättare att sälja och köpa bolag än att sälja och köpa fastigheter men det gör det väldigt svårt att bedöma vad som kommer hända. Vilka bolag sitter på lånen, vilka är borgenärer? Hur hårt kopplade är företagen? Vem får hyresintäkterna?

Oscar Properties har sagt att de ska publicera Q4-rapporten den 19 februari men bli inte förvånade om den skjuts upp. De vill nog gärna ha en "plan" eller "lösning" på hålet i balansräkningen innan den publiceras, även om hålet uppstod efter 2023Q4. Det blir också ett problem med värderingen av fastigheterna i rapporten. Är de fortfarande bokförda till 3 miljarder så är det ju uppenbart en lögn eftersom de bara någon vecka senare såldes för mycket, mycket mindre.

En sak jag missade när det hände var att 40% av styrelsen (2 av 5) avgick med omedelbar verkan strax före jul så företaget kör med en minimal styrelse just nu. Varför de avgick? Ni får fråga dem, men det kan inte varit lätt att vara styrelse i det bolaget.

Vid sidan av Oscar Properties har Pefab stämt Oscar Engelbert på 100 miljoner kronor och begärt hans företag, Parkgate, i konkurs. Tydligen så höll Oscar Properties inne 100 miljoner kronor av köpesumman när Pefab sålde fastigheter till Oscar Properties. De skulle betalas senare vilket inte hände och Pefab påstår nu att Oscar Engelbert begått grova brott vilket skulle göra honom personligen skadeståndsskyldig. Hela affären var rörig och skum från första början men de var antagligen kompisar och litade på varandra. Nu är de tydligen inte kompisar längre och Pefab vill ha pengar.

De "grova brott" som Pefab anklagar Oscar Engelbert för har att göra med en säkerhet i form av aktier som tydligen nu är hos DNB. Pefab påstår att Oscar Engelbert förfalskat aktiebrev för att kunna använda samma aktier som säkerhet flera gånger. En helt oinsatt gissning är att Oscar Engelbert kommer vara skyddad av sitt företag om han ens är skyldig. Det är fullt möjligt att Pefab helt enkelt skrev på ett dåligt avtal med någon som lovat mer än de kunnat hålla.

I Göteborg pågår en annan skum fastighetsaffär mellan Serneke och kommunen. Serneke Group bygger det fantastiskt imponerande Karlatornet, men med högre räntor så fick de slut på pengar och projektet att bygga resten av kvarteret verkar fryst. Enligt tidningsreportage har kommunen pumpat in pengar via ett "köp" av rättigheter som Serneke om några år får köpa tillbaka för samma pengar plus halva inflationen. Med andra ord, det är i praktiken ett lån med rättigheterna som säkerhet och extremt låg ränta. Grattis till alla som betalar skatt i Göteborgs kommun.

På Avanzas forum har Ola Serneke, Sernekes grundare, dessutom skrivit en massa saker anonymt, med flera olika konton. Skojigt.

Till sist en god nyhet!

Biljana Pehrsson, tidigare VD på Kungsleden och Castellum innan Rutger Arnhult sparkade henne för att ta jobbet själv är ny VD på Jernhusen. Kungsleden var en av mina allra bästa investeringar så jag har stort förtroende för Biljana Pehrsson. Grattis Jernhusen!

Uppdatering: Av alla ställen att stava fel är rubriken den sämsta, och den lättaste. Undrar om RSS-feeden uppdateras eller om jag kommer behöva skämmas för det här länge.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare