Söndagsnotiser: Prebona, Alm, Dollar, Bidragsbrott, Björn Rosengren

Om jag hade ägnat mig åt lite mer kortfattad social media så hade jag nog slängt ut de här sakerna där, men istället samlar jag de alla i en sida här.

Prebona

Prebona, ett ytteknikföretag i sydöstra Skåne, har länge kämpat med att få kunder till någon av alla kemikalier de framställt och det går bättre och bättre. Nyligen fick de en order på 800 000 kronor från Sydkorea vilket är stort för dem. Kanske kommer de till slut få en regelbunden försäljning och vinst. Jag har följt dem sedan börsintroduktionen för åtta år sedan och har skeptiskt hejat på vid sidlinjen. Jag vill att det ska gå bra, men också att investerare ska veta vad de ger sig in på. Imorgon kommer en ny kvartalsrapport.

Insiderhandel

En man gift med en högt uppsatt BP-anställd har åtalats för insider-handel i Storbritannien. Han hävdar att han hörde sin frus samtal när de båda jobbade hemifrån och tog tillfället i akt. Hon har fått sparken och hon har sparkat ut mannen ur sitt liv. Åtalet säger att han tjänat 18 miljoner kronor på insider-handeln.

Alm

Alm Equity, en bostadsutvecklare, går med gigantisk förlust men fortsätter att betala för sina preferensaktier. Det gäller för dem att övervintra.

US Dollar

Dollarn har blivit ett par procent billigare rätt så hastigt. På en dryg vecka har kursen gått från 10,60 till 10,30. Det är svårt att förutse eller förstå varför den svenska kronan rör sig som den gör. Riksbanken är en av många parter som skulle vilja förstå det bättre.

Jag har runt en fjärdedel av min portfölj i USA-fonder eller i amerikanska aktier där dollarn får ett genomslag direkt. Jag bävar för den dag då dollarn faller till 6 kronor igen, om det någonsin händer. Å andra sidan blir all elektronik mycket billigare i så fall. Det kanske inte vore så dumt.

Bidragsbrott

Sedan ett drygt decennium har vi en specifik lag mot folk som försöker snylta på a-kassor, försäkringskassan eller liknande: Bidragsbrottslag (2007:612) med fängelse upp till två år för normalt brott, upp till sex år för grova brott. Påminnelse till de som "rekommenderar" andra att dryga ut FIRE med att leva på a-kassa fast man kan jobba. "FI" i FIRE står för "Financial Independence" och det betyder betyder även oberoende av bidrag.

Björn Rosengren

Björn Rosengren lämnar posten som VD för ABB. Han gjorde riktigt bra ifrån sig först på Atlas Copco och sedan på Sandvik. På Sandvik ersatte han en katastrof-VD vilket var tacksamt. Nu tänker han visst gå i pension, men det är ofta svårt som utomstående att veta hur spelet bakom kulisserna gått. En kommentar var att han är en uppskattad VD som aldrig gjorde något verkligt djärvt.

Diös

Diös ställde också in utdelningen fast de hade kassaflöde att betala en.

OP

Oscar Properties är fortfarande vid liv, på samma sätt som att den där släktingen du inte ringt på ett tag antagligen fortfarande lever.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare