Oscar Properties fick sina fastigheter tvångssålda

Det är dags för ett inlägg till om Oscar Properties, det mest krisande av alla fastighetsbolag på börsen. Ett bolag som tycks överleva tack vare goda kontakter snarare än något annat och som lär oss hur vi ska undvika liknande företag i framtiden.

Sedan sist, då Oscar Properties presenterade en plan där alla skulle ge dem pengar, alla aktier skulle bli utspädda, och företaget skulle leva vidare, så har DNB ["Den Norske Bank"] tagit över fastigheter som var säkerhet för lån på 1,6 miljarder som Oscar Properties inte betalat. I bokföringen var fastigheterna värda 3 miljarder men DNB fick bara 2,2 miljarder när de snabbsålde dem till Erik Selin. 2,2 miljarder räcker dock för att betala tillbaka lånen och skicka 600 miljoner tillbaka till Oscar Properties.

Vissa hävdar att tvångsinlösen är bra för Oscar Properties då de behöver kontanter mer än fastigheter, men eftersom de fick så lite kontanter så kommer det skapa ett stort hål i bokföringen. Koncernen hade 601,5 miljoner i eget kapital i Q3-rapporten, och om fastigheterna som var bokförda för 3 miljarder bara gav dem 2,2 miljarder (1,6 miljarder i lån som löstes in, 600 miljoner i kontanter), så kommer det bli ett negativt eget kapital.

När ett aktiebolag får negativt eget kapital (egentligen redan när man misstänker att det egna kapitalet sjunkit till under hälften av aktiekapitalet) så måste styrelsen "genast" (praxis: inom två månader) upprätta en kontrollbalansräkning för att se om bolaget är livskraftigt.

Skulle en sådan kontrollbalansräkning komma fram till att företaget har negativt eget kapital så ska företaget direkt kalla till en bolagsstämma där man beslutar om företaget ska likvideras eller om man ska fylla på med mer pengar.

Om man inte likviderar bolaget så måste styrelsen göra en ny kontrollbalansräkning och hålla en ny bolagsstämma om likvidation inom åtta månader. Enligt lagen så är företaget skyldigt att påbörja en likvidation om det egna kapitalet inte är helt återställt efter den andra kontrollbalansräkningen.

Den här processen har nu inletts för några av Oscar Properties dotterbolag, de dotterbolag som innehöll de sålda fastigheterna. Exakt hur avtalen mellan olika långivare och företag i koncernen ser ut är inte offentligt så vi vet inte hur det här kommer sprida sig genom koncernen. Kanske kan Oscar Properties begränsa skadan till att låta några dotterbolag gå i konkurs eller använda det som hot för att tvinga fram skuldnedskrivningar.

Företaget planerar rapportera för Q4 den 21 februari men mycket kan och kommer antagligen hända innan dess. På börsen forsätter aktiekursen att svänga lite fram och tillbaka under nästan ingen handel. När någon vill chansa med 1 miljon kronor i Oscar Properties så går aktiekursen upp tiotals procent för att sedan sjunka tillbaka igen. Skulle någon vilja sälja aktier för 1 miljoner så skulle antagligen kursen kollapsa så det är ingen som gör det.

Kursen har nu fallit med 99,98% från toppen enligt Avanza. Om någon köpte aktier för 1 miljon kronor den 6 mars 2017 så är de i alltså värda 200 kronor idag.

Kommentarer

  1. Blir förvånad varje gång jag upptäcker att bolaget fortfarande finns kvar. Precis som med SAS. Och Anoto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, samma här, jag trodde inte att det skulle leva så här länge när jag skrev det första inlägget för några år sedan, men gratis pengar höll dem vid liv ett tag, och sedan lyckades Oscar köpa fastigheter för miljarder för någon annans pengar vilket hållit dem vid liv ett tag till.

      Min observation är att det lönar sig att vara i Stureplans innegäng så man kan ringa upp Batljan och fråga om de har några fastigheter de vill bli av med och om han kan passa på att borga för lånet på samma gång (Valerum). Kanske hade de till och med kommit undan med det om räntorna förblivit negativa.

      SAS gjorde väl liknande saker med regeringarna i Norden till de till slut fick nog. Anoto vet jag inget om. Kanske värt att se vad det är för djur?

      Radera
  2. Vill hinta om Besser 1 senaste inlägg.:-)
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är ett informativt inlägg för alla som har att göra med opålitliga ägare eller företag!

      Jag borde tipsa honom om vad Oscar Properties gjorde med preffarna för att bli av med pref-aktieägare.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka