Fler rapporter och utdelningar: Swedbank, Billerud, Essity, Sandvik

Ett fyrtal i rapportkommentarer och utdelningsbesked, i en och samma artikel!

Snabblänkar till avsnitten: SwedbankBillerudEssitySandvik

Swedbank

Swedbanks Q4-rapport var mestadels en trevlig läsning men utan några större överraskningar för mig som ny ägare. Siffrorna ser normala ut.

Den viktiga utdelningen föreslås bli 15,15 kr, exakt hälften av vinsten, men man ger inget datum för utbetalning. Antagligen första veckan i april.

Framöver så kommer det en ny bankskatt i Lettland som är ett procentandel av det utlånade beloppet, fast bara för lån med fast ränta (så att banken inte ska höja räntan direkt till kunden?). Det kommer resultera i dyrare lån för de som bor i Lettland. Det kanske är bra. På kort sikt blir det lägre vinst för lettiska banker, inklusive Swedbank.

Utredningarna om Swedbanks penningtvätt i Baltikum fortsätter och det kommer säkert bli fler höga böter. Även om VD:n friades från anklagelsen att ha bedragit ägarna på en teknikalitet så är företaget fortfarande skyldigt. . Med tanke på att penningtvätten handlade om att hjälpa den ryska organiserade brottsligheten (där Putin är högsta höna) så kommer banken förtjäna de straff de får. Tyvärr kommer de som faktiskt fattade besluten säkert slippa betala utan det blir ägarna som inte hade en aning om vad som pågick som får stå för notan.

Utdelningstrenden för Swedbank är inte lysande. Efter inflation så har den varit på ett sluttande plan länge, men det här är i alla fall ett steg i rätt riktning. Tyvärr så tror de flesta att 2024 blir sämre än 2023 och om de då envisas med 50% av vinsten i utdelning så kommer kurvan fortsätta nedåt. När vinsterna är stora så finns det utrymme för bonusutdelningar. Just saying...

Figur: Swedbank utdelning 10 år
Figur: Swedbank utdelning 10 år

Billerud

Billerud har inte rosat min portfölj nu på slutet. Jag var relativt nöjd med dem när de hette BillerudKorsnäs, men sedan gjorde de ett enormt köp i USA som jag inte tyckte om, sedan verkade det som att köpet varit en bra idé trots alls, till det visade sig att det nog inte var det trots allt. Någonstans på vägen släppte man också det klassiska namnet Korsnäs.

Med låga förväntningar läste jag Q4-rapporten och det visade sig vara mycket sämre än jag hade kunnat förvänta mig. Jag skrev nyligen i en kommentar att jag trodde de skulle behålla samma utdelning såvida de inte gjorde ett katastrofkvartal. De gjorde ett katastrofkvartal med en förlust på 330 miljoner kronor. Försäljningen har minskat och de har fått sänka priserna. Inte en bra kombination.

Den nya VD:n, en ekonom, verkar fokuserad på besparingar istället för tillväxt och ger mig ingen positiv känsla. Han använder dessutom ett språk som verkar gjort för att förvirra istället för att klargöra: "[...] omvärdering av biologiska tillgångar i BSÖ Holding AB Group". Eller som en normal människa skulle sagt: Värdeminskning på skogen i Bergvik Skog Öst.

Jag hade gissat att de skulle hålla kvar samma utdelning som förra året då företaget har en historia av konstanta utdelningar, men med ett sånt här resultat så var inte det ett alternativ. Utdelningen föreslås bli 2 kronor per aktie, att jämföra med 7,50 kronor per aktie förra året. Som man ser i figuren nedan så är det också den sämsta utdelningen på minst ett decennium.

Figur: Billerud utdelning 10 år
Figur: Billerud utdelning 10 år inflationsjusterad

Jag förväntar mig ett börsras trots att kursen redan var nedpressad.

Uppdatering efter börsöppning: "Marknaden" tyckte om den här rapporten. Tydligen hade de ännu lägre förväntningar än vad jag hade.

Essity

Essity rapporterade ett stabilt sista kvartal i Q4. Som för många andra företag så var 2023 ett år av prishöjningar och vinstförbättringar trots att volymerna faktiskt minskade. De var lite sena med prishöjningarna men till sist så passade även Essity på att utnyttja den allmänna prishöjningsacceptansen.

Rapporten klargjorde också hur lite Vinda, det sålda dotterbolaget, bidrar till vinsten. Det kommer inte saknas även om det är synd att de inte kunde göra det till en fungerande verksamhet inom Essity.

Vinsten för Q4 blev 2,9 miljarder och för hela hela 2023 knappt 10 miljarder , 13,44 kronor per aktie. Med en så stark vinst så föreslår Essitys styrelse att 7,75 kronor ska delas ut till ägarna vilket är en aning bättre än jag trott, men inom felmarginalen. Förra året var utdelningen 7,25 kronor så det här är 1-2% mer efter inflationen. Med hänsyn till inflation så är det fortfarande mindre än för några år sedan. Kanske nästa år...

Allmänt så var tonläget i rapporten positiv. Hoppas börsen tycker om det här även om det visst är en aning under "förväntningarna".

Figur: Essity utdelning 10 år
Figur: Sandvik utdelning 10 år inflationsjusterad

Uppdatering efter börsöppning: "Marknaden" tyckte inte om den här rapporten.

Sandvik

Jag har nu ägt Sandvik-aktier i över 20 år och det har varit mycket upp och ner under tiden. Nu på slutet har det mest gått bra men vi är på väg in i en svacka. Det är bara frågan när kunderna drar åt svångremmen och slutar ringa in beställningar.

Q4-rapporten ger ingen tydlig bild om var konjunkturen kommer landa. Just nu är orderingången en aning svagare så omsättningen nästa år kommer nog bli en aning längre, men just nu är allt bra. Vinsten för kvartalet var 4,3 miljarder trots allt.

Utdelningen föreslås bli 5,50 kronor per aktie vilket är en höjning från 5 kronor förra året. Det var min första helt korrekta gissning. Yay me.

Den stora frågan är om nedgången i världskonjunkturen får en mjuk landning eller inte. Det vet vi kanske om ett år.

Figur: Sandvik utdelning 10 år
Figur: Sandvik utdelning 10 år inflationsjusterad

Uppdatering efter börsöppning: "Marknaden" tyckte antingen om den rapporten eller pressmeddelandet om att Sandvik tänker sparka 1 100 personer. Av någon anledning så går börskurser upp när folk sparkas medan de negativa effekterna av sparkade personer syns först långt senare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka