Matematik ger oss företagskluster [illustrerad]
Den här artikeln visar vad man ser om man beräknar korrelation (likhet) mellan olika fixed income-aktiepapper de senaste 6 åren, alltså preferensaktier och D-aktier. De aktierna är speciella eftersom deras aktiekurser bara beror på räntan och någon form av allmän riskanalys av företaget och eftersom räntan är samma för alla så beror skillnader bara på hur man bedömer risken i bolaget.
Jag har tagit korrelationen och ritat ut den i en figur där aktier som uppför sig likadant hamnar nära varandra och de som uppför sig olika hamnar långt ifrån varandra.
Det är få överraskningar i figuren men den illustrerar tydligt hur "marknaden" ser på bolagen. I den ena extremen har vi de bolag som upplevs som väldigt säkra: Akelius, Sagax, NP3, Emilshus. I andra extremen har vi de som inte upplevs säkra alls: SBB, Heimstaden, K2A.
Sedan finns Tingsvalvet Pref som verkar göra sin egen grej. Jag har inte alls koll på det företaget men någon som läser kanske vet varför de inte är som de andra. De andra företagen bildar en kedja, i någon form av risk-storlek, från Corem (mer riskabel) till Aros (mindre riskabel).
Det är underligt att Corem Pref ligger närmare Heimstaden och SBB än vad Corem D gör. Jag har ingen förklaring till det då D-aktien borde ligga mer åt det riskabla hållet än preferensaktien. Möjligen har det att göra med tidsperioden analysen är körd över då Corem D inte funnits hela tiden.
2020-2022
Tittar vi bara på 2020-2022 så är bilden helt ointressant för det var en period då ingen ens tänkte tanken att räntor skulle kunna gå upp. Alla aktier hamnar i en gemensam klump i mitten, förutom de som introducerades i slutet av 2022 och saknar data.januari 2022-oktober 2023
Räntorna gick upp stadigt mellan januari 2022 och oktober 2023, så det är den period när investerare verkligen började fundera på ränterisken. Korrelation bara i den perioden ser ut såhär:
Nu är Akelius i en helt egen kategori. Strax efter den här perioden, med Akelius D orimligt dyr, så gav företaget en stor utdelning till ägarna och risken ökade markant och med det så hamnar bland de andra, som illustreras i den översta bilden.
Tingsvalvet gör fortfarande sin egen egen grej, NP3, Emilshus och Sagax upplevs som säkra, Aros ligger i ett ingenmansland medan alla andra ligger på olika nivåer av skrämmande. Corem Pref är fortfarande närmare katastrofbolagen än Corem D så det mysteriet är inte löst.
Sammanfattning
Se det här som kuriosa. Det är inte ett förslag att köpa eller sälja något av de här företagen för även om ett företag är mer riskabelt så får man betalt för att ta den risken, och motsvarande, om ett företag är säkrare så kommer man få betala mer för det, och få färre andelar och mindre utdelning.
Kommentarer
Skicka en kommentar
Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!