Slopat ränteavdrag, men bara för vissa lån

Regering föreslog i torsdags slopat ränteavdrag för "konsumtionslån", men inte för lån mot bostad, fordon eller båt(!). Ränteavdragen har länge bidragit till stora lån och höga bostadspriser så det är bra att man tittar på dem, men att röra dem bara för "konsumtionslån" lär inte göra mycket för överskuldsättningen.

Motivationen är att många blivit överskuldsatta och hamnat hos kronofogden när de använt SMS-lån till kontantinsatsen på bostäder, men jag undrar om det verkligen är sant. Min uppfattning är att de med kraftig överbelåning ofta är människor med impulsproblem. Personer som handlar eller spelar eller festar utan att fundera på morgondagen. De kommer inte räkna på ränteavdrag och att göra lånen dyrare, men med ett års fördröjning kan till och med göra problemen värre.

Kronofogdemyndigheten sa dessutom samma dag:

"De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter."

Inget om bostäder där.

Finansministern säger att man också funderar på att höja lånetaket på bostäder till 90% från 85%. Det vill säga, att sänka kontantinsatsen från 15% till 10%. 33% lägre kontantinsats ger 50% större husköpsförmåga, så det skulle kunna leda till 50% högre bostadspriser. Är det någon i regeringen som måste sälja sin Lidingövilla dyrt eller vad skulle poängen vara med det förslaget?

Sverige har länge fått kritik av internationella organisationer för att befolkningen är extremt högt skuldsatt, främst genom bostadslån, och att hela samhället är extremt räntekänsligt. Det här förslaget verkar göra saker värre snarare än bättre.

Och varför undantas lån för båtar? Är det något speciellt med båtlån jag missar eller är det här ett köttben åt pontentiella väljare med dyra belånade båtar? Det kan inte vara speciellt många.

Planen är en utfasningstid på två år för ränteavdragen för "konsumtionslån" så det finns tid att betala tillbaka lånen innan det händer.

Antagligen gäller det här också aktiebelåning, men de som ägnar sig åt sånt tror jag kvittar kapitalkostnader (räntor) mot kapitalintäkter (utdelningar, schablonintäkter) så de klarar sig nog. Värt att kolla närmare på om man har lånat på sina aktier.

Jag är för att man trappar ned ränteavdraget, men lånetaket på 85% har varit en bra idé och att släppa på det är riktigt kortsiktigt tänkt. Bostadspriserna kommer alltid justeras så att det pressar ut max belåning och då behövs en extern part som håller nere lånen.

Kommentarer

  1. Ett lite märkligt förslag, då de flesta som tar blancolån och inte klarar av att betala tillbaka eller sticker utomlands och "försvinner", de vet antingen inte vad ränteavdrag är för något, eller så bryr man sig inte. Däremot, i syfte att lägga skattepengar på mindre onödiga saker, där är detta ett bra förslag. Det kommer dock inte att göra så att denna målgrupp tar mindre mängd blancolån... då är man fel ute.

    SvaraRadera
  2. Om du har belånat din KF så blir väl lånekostnaderna inte möjliga att kvitta mot kapitalintäkter från KF, då KF-skatten erläggs av tex Avanza och som i sin debiterar ditt konto - dvs bolaget betalar schablonskatten då den är den juridiska ägaren och den skattekostnaden är helt separat från din ekonomi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra poäng! Jag skulle tro att du har rätt.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka