Den helt ohemliga ryska planen för världsherravälde

Tittar man tillbaka på västvärldens agerande mot Ryssland sedan mitten av 2000-talet så är det lätt att tycka att vi varit korkade, för i backspegeln blir allt så självklart. Trots mitt Putin-avog så förutsåg jag inte kriget och de, likt Pultizervinnaren Anne Applebaum, som varnade ropade in i ett vakuum.

Det har inte varit hemligt att många ryssar, inklusive Putin, har aggressive ambitioner om att växa landet. Trots det så krympte många länder i Europa sina försvarsstyrkor och sin militärindustri under 2000-talet, och det var inte många protester. Folk var inte blinda utan de såg det Putin inte såg, att Ryssland hade mer att förlora än att vinna på krig.

Karta: Statista

Misstaget på 2000-talet var att resonera tyskt, att resonera förnuftigt, logiskt. Ryssland styrs inte av förnuft eller logik, utan av sin åldrande president som värderar imperieframgångar betydligt mer än några hundratusen ryska liv eller befolkningens välmåga. "Många av er kommer dö, men det är ett offer jag är beredd att göra" för att citera filmen Shrek.

Den ryska planen?

  1. Uppmuntra separatism hos rysktalande i grannländerna
  2. Anklaga grannländer för folkmord
  3. "Rädda" rysktalande i grannländerna med den ryska militären
  4. Luckra upp NATO och EU
  5. Uppmuntra polarisering och motarbeta samarbete
  6. Stöd alla former av isolationism, radikalism och separatism i "fiendeländer"
  7. Ljug om allt för att skapa förvirring i debatten
  8. Utnyttja pariah-länder för allianser

Det är en billig plan och Ryssland har jobbat på den i decennier, först utan att märkas, men med tiden allt mer öppet. Brexit? Trump? Högerpopulistvågen i världen? Det är sånt Ryssland velat hjälpa på traven och antagligen hjälpt på traven.

Militärt så var invasionen den 24 februari 2022 den tredje eller fjärde vågen. Först Georgien 2008, sedan Krimhalvön 2014 och kort därefter samma år, östra Ukraina.

Efter Ukraina så ligger länder som Moldavien, resten av Georgien och Baltikum högt på listan. För Baltikum så krävs det att Ryssland försvagar EU och NATO vilket verkar osannolikt just nu, men Ryssland är beredd att jobba på det enträget år efter år. De har redan Ungerns Orban, och de hade anti-EU-allierade i Polen med PiS. Lyckligtvis kände Polen och PiS igen Putin som den större faran när det väl gällde. Nästa anti-EU-allierade kanske inte gör det.

Jag har helt öppet varit Rysslands-avog på bloggen, men det är riktat mot mot den ryska regimen, mot Putin, inte mot landet i sig. Jag har förmånen att ha vänner som flyttat till Sverige från Ryssland och med folk som dem så skulle Ryssland ha en lysande framtid utan Putin.

Trots min oro för Ryssland var det först när jag hörde Putins tal natten innan invasionen som jag insåg hur totalt verklighetsfrånkopplad han numera är. En person som Putin går inte att stoppa med resonemang eller logik. Som en köttätande bakterie så kommer han konsumera allt runt sig tills han fysiskt stoppas, och det är därför det är så viktigt att alla länder som vill ha fred gör vad de kan för att hjälpa Ukraina stoppa Putin.

För att knyta an till investeringstemat här, det gör försvarsindustri betydligt mer attraktiv för en lång tid framöver. Vi kommer inte våga sänka garden ens om Putin avlider eller avsätts.

Kommentarer

  1. Mycket bra och jag ser tyvärr ännu mörkare på det än dig och anser att väst borde ha en fullvärdig krigsekonomi vid det här laget..

    Tror dock att folk i gemen inte förstår allvaret vilket de senaste dagarna i och med organisationers (ex. BRIS) och skribenters (ex. Greiders) olika utspel i media efter FoF har visat. Tacksam för att även du lyfter frågan och nyfiken hur många femtekolonnare som kommer kommentera..

    SvaraRadera
  2. Ett mycket välskrivet inlägg!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om att det här inte kommer ta slut vare sig med Putins död eller en "fred" i Ukraina.

    För övrigt ett fyndigt och träffsäkert citat från Shrek :)

    SvaraRadera
  4. Som sagt så går det inte att argumentera logiskt. P lär ha sagt att "på varje plats där det bor en ryss ska tillhöra Ryssland". Så hej då London, Paris och New York! Och när det gäller Baltikum så har de rysktalande (dvs ättlingar till ockupanterna) rätt att flytta till Ryssland utan krav på visum, arbetstillstånd mm. Men de vill inte! De bor gärna kvar, gissa varför.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet. Ryssland kommer endast att lyssna till styrka, de gör ju åtlöje åt olika länder genom att blåljuga i princip vartenda uttalande som kommer från deras UD. Bara det faktum att de tillåts vara ordförande i säkerhetsrådet talar ju sitt tydliga språk kring att de i princip sitter och skrattar åt väst och deras tafatthet. Det hela påminner faktiskt en hel del om hur Nazityskland i hemlighet rustade inför andra världskriget medans väst helt sömnaktigt vaknade upp till invasionen av polen. "Man såg det inte komma"...

    Det som borde hända är att de olika länderna verkligen satsar allt på att vända kriget i Ukraina. Det räcker inte med att donera enstaka fordon eller ammunition. Ryssland har trots massiva förluster tydligen enorma förråd och klarar av att ta förluster bättre än vad väst klarar av att producera ammunition (och hålla sams). Köttvågorna om 800-1200 man om dagen i förluster tar de som ingenting, och kan hålla på så under oöverskådlig tid framöver. Man behöver satsa betydligt mer på att bryta igenom, och därefter gissar jag att det blir mycket lättare att återta hela Ukraina, inklusive Krim. Sen ska man börja inleda samtal med Ryssland. Inte förr.

    SvaraRadera
  6. Hear hear. Noterar att rysstrollen inte vågar sig fram bland kommentarerna. Gott tecken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är ett gott tecken. Folk håller sig i klickar där de lyssnar på personer som bara säger samma sak. Det finns en klick i Sverige som lyssnar på rysk propaganda utan att ens inse att de gör det. De tror bara att de är djupa eller smartare än andra.

      Radera
  7. En märklig sak är att de som tydligast sett ryssarnas påverkansoperationer är också de som går i bräschen för att kalla sina politiska motståndare för "förrädare" eller "femtekolonnare". Vilket är helt i linje med det östliga imperiets intressen.

    Jag må inte hålla med Greider i det mesta, men att han skulle välja angriparens sida vid ett angrepp på landet tycks helt orimligt. Just diktaturer tycks inte falla honom på läppen. Detsamma kan inte sägas om herrar Bildt och Strömmer, som utan ha några moraliska betänkligheter bokstavligen avlönats av sådana. De må stå mig närmare politiskt, men man måste samtidigt veta vilka vänner som är vänner av övertygelse respektive egen vinning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycks inte gå att redigera inlägg men jag menade naturligtvis inte Strömmer ovan utan hans partikollega. Rätt ska vara rätt.

      Radera
    2. Jag har inte sett exakt vad Greider sa men jag kan gissa mig till det från rubriker. Det låter som att han vill tona ned den akuta risken, och det är på sätt och vis rimligt, men det tar också 10-30 år att bygga upp ett försvar så även om den akuta risken för bomber på Sverige är tidigast om 10 år så måste vi börja nu. Eller för 10 år sedan. På det sättet kan vi fortsätta hålla det 10 år bort eller mer.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka