Framtidstro med trafikdöda som bas

Det har varit mycket panik och hysteri den senaste tiden. Som biobesökarna som fick panik när de såg något de inte kände igen, eller den landsomspännande jakten på en kille i Boliden.

Allt eskalerade förstås när ISIS genomförde koordinerade terrorattentat i Paris. Liksom efter attacken på World Trade Center så reagerar människor med känslor och lillhjärnan, den som är till för att hålla oss vid liv.

Det dör tiotusentals människor i den thailändska trafiken varje år. Trots det så åker många dit varje år med glädje. I Frankrike dör det 3-400 personer i trafiken i månaden.

Så om vi kan stå ut med att galna bilförare dödar hundratusentals personer i västvärlden varje år, då kan vi stå ut med att ISIS-terrorister dödar några hundra. Det är bara rädslan som kan skada oss. Det är större risk att vi fattar dumma beslut som skadar oss än att vi skadas av en terrorist.

Efter attentaten i USA 2001 så valde många att köra bil istället för att ta flyget. Man kan se i statistiken, som hoppade från ~41 500 till 43 000 döda per år, att det valet kostade livet för ungefär 1 000 personer per år, innan det sjönk till tidigare dödsfallsnivåer.

Det som skrämmer mig mest är faktiskt reaktionerna. Frankrike inför undantagstillstånd och vill införa nya lagar mot till exempel kryptering. Storbritanninen köper fler stealthflygplan. Personer i Sverige säger att de vill rösta på SD.

Samtidigt med panikreaktionerna rapporteras från Belgien att radikaliseringen av muslimska unga började när högerextrema blev framröstade för cirka tio år sedan och lagar mot vissa symboler infördes. Det skapade spänningar mellan de som ansåg sig utsatta för förtryck av samhället och alla andra. Fjorton år senare och ett dussin av dem har blivit tillräckligt fanatiska för att utföra dåden i Paris och hundratals av dem har åkt till Syrien för att slåss.

Tyvärr är det lätt att vara förnuftig om man börjar tänka ("använda system 2" om man använder psykologen Kahnemans terminologi) men mycket just nu händer i "system 1", processerna som är till för att fatta snabba, automatiska beslut som ska hålla oss vid liv, eller spara energi så att vi inte blir trötta och blir uppätna av myror medan vi sover.

Så jag upprepar: Om vi kan stå ut med att galna bilförare dödar hundratusentals personer varje år då kan vi stå ut med att ISIS-terrorister dödar några hundra.

Dessutom, se gärna filmen Four Lions. Den blev plötsligt väldigt aktuell.

Kommentarer

  1. Vet inte om jag håller med om innehållet då fokus bör vara varför de dör. Det är skillnad om man dör i trafiken ouppsåtligen eller om någon går ut på gatorna och medvetet försöker mörda människor men visst alla är på helspänn just nu.

    Håller dock med om att Four Lions är väldigt bra/rolig och rekommenderas att se på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller inte med, det finns inte olika sätt att vara död på.

      Radera
    2. Det är klart det är annorlunda, och vi bör alltid fundera på vad vi kan göra för att undvika det (med en energi som motsvarar risken att det ska hända), men som Anonym skriver, är man död så är man död, och från ett samhällsperspektiv så handlar det oavsett bomb eller trädkollision om ond bråd död av unga människor i sin mest produktiva ålder.

      Mest vill jag få en rimlig nivå på vår skräck. En person skulle kunna åka runt världen hela sitt liv och leta efter terroristdåd utan att se något. De är extremt sällsynta. (3 stora i Europa de senaste 15 åren: Madrid, Utöya och Paris).

      Vill man se ond bråd död så är ett säkrare vad att sätta sig vid en hårt trafikerad korsning någonstans i ett land med hög trafikdödlighet.

      Dessutom, vilket jag hoppas framgick, så är jag orolig för att reaktionerna kommer att motverka sitt syfte och öka risken istället för att minska den.

      För övrigt kommer de flesta av oss att dö av hjärtproblem eller cancer.

      Radera
  2. Undrar om det kommer att synas någon förändring av julhandeln, e.g. signifikant ökning av webbhandeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du för in ekonomin i min ekonomiblogg!

      Jag hade inte tänkt på det, men du har nog rätt, det kommer finnas de som inte vågar vara nära andra människor och därför handlar slipsar på webben, fast jag tror det är en långsiktigt trend så Internethandeln skulle ha ökat ändå och påverkan från det här blir väldigt liten.

      Möjligtvis om polisen går ut och skrämmer folk.

      Årets julklapp är tydligen en robotdammsugare. Min Roomba från 2012 kanske ska få sig en kompis. :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare