Mer Coca Cola, mer Johnson & Johnson

Jag har stirrat ett tag på fördelningen mellan aktier (aktier och aktiefonder) och "likvider" i mitt sparande och har haft känslan att jag trots höga priser på aktier borde minska på reservkassan och öka mängden utdelningsaktier. Egentligen skulle jag vilja vänta till en dipp då jag missade fyndläget i höstas för att det gick för snabbt och jag var för långsam.

Så häromdagen reagerade jag på mina känslor och fyllde på några poster med amerikanska aktier som inte var stora nog. Jag har sagt det förut och jag kan säga det igen: Alltför små poster med aktier är i längden inte värt besväret då effekten av att ha eller inte ha den posten är försumbar. Utan att ha satt mig själv någon regel så bedömer jag att 0,5% av portföljen är för litet. Då gör pengarna mer nytta i en av indexfonderna. 2-3% är antagligen tillräckligt för att vara värt det.

 + 

Det blev 50 stycken Johnson & Johnson där varje aktie efter courtage kostade 891,54 kronor ($101,4499 per aktie, växelkurs 8,774832), och 100 stycken The Coca Cola Company för 367,51 kronor per aktie efter courtage ($41,82, samma växelkurs som ovan).

Just nu ligger aktierna i ett investeringssparkonto (ISK) men jag är fortfarande inte helt säker på att jag kommer få kvitta amerikansk källskatt på utdelningarna mot ISK-skatt (det är komplicerat och kräver bland annat att man har tillräckligt mycket skatt att kvitta) så det kan hända att jag flyttar dem vid något tillfälle.

Det här borde (om inte utdelningarna eller dollarkursen sjunker) öka min årliga utdelning före skatt med 1 100 kronor från Coca Cola och 1 300 kronor från Johnson & Johnson. Om jag inte kan kvitta källskatten (vilket jag fortfarande tror att jag kan men inte är säker på) så blir det ändå en ökning på över 2 000 kronor per år.

2 000 kronor per år är 150 kronor i månaden vilket är mer än mina telefonkostnader. Förhoppningsvis har jag precis täckt mina telefonkostnader för all framtid. Det blir lite svårare att täcka den fasta kopplingen till Internet.

Så då är frågan hur andra finansierar sina mobiltelefonräkningar/kontantkort?

Kommentarer

  1. Funderar lite precis som du angående skatten. Äger inga utländska aktier alls för tillfället då jag är för oinsatt i de.
    Vart tänker du flytta aktierna om du inte ska ha kvar dem i en ISK? KF?

    SvaraRadera
  2. Ja, antagligen en kapitalförsäkring så att kvittningen blir Nordnets eller Avanzas jobb. Nordnet verkar vara snabbare och smidigare i så fall, men plan A är fortfarande att lyckas kvitta skatten i USA mot skatten jag betalar på ISK-innehaven.

    Med skattehöjningarna på ISK så minskar i alla fall risken att det inte ska gå. :-(

    SvaraRadera
  3. Bra och intressant blogg du har, väl värd att följa :)
    Hur stor är din reservkassa i förhållande till din aktieportfölj?
    Jag är själv väldigt förtjust i Coca Cola och skulle gärna se ett tillfälle att öka på mina andelar där. Som du skriver ökar utdelningarna så fort vi gör ett bra köp och att jämföra utdelningarna med några konkreta utgifter är briljant, det ökar på motivationen på att allt fler utgifter kan finansieras av passiva inkomster. Lycka till, jag återkommer till din blogg!
    /Rikedom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Min reservkassa ligger i olika nivåer från "cash" till "obligationer" men totalt har det varit över 1/5 av min portfölj. Skulle helst minskat den genom att göra fyndköp, men skulle det visa sig att jag köpt på toppen så får jag trösta mig med utdelningarna.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare