Årssammanfattning 2020: +7%

2020 tog slut, ett år som kommer att finnas i folkminnet lång tid framöver. Ett år då stora delar av västvärlden ombads eller tvingades hålla sig hemma och där företag och privatpersoner fått nytryckta pengar slängda på sig för att hålla igång den så kallade ekonomin. För börsen betydde det att börskurser fortsatte att konstlat pressas uppåt och bara företag där värderingarna är väldigt tydliga stannade på sina gamla kurser.

Jag kan inte övertyga mig själv om att det finns något gott med det som hände 2020. På många områden har världen tagit ett steg 10 år bakåt eller 10 år framåt och det betyder antingen förlorad tid eller att världen blivit än mer oförutsägbar.

Portfölj: +7%
Aktier: +7%
Utdelningar: -50%

En uppgång på 7% är ok. Det är långt efter de breda Sverigeindexen som pumpats upp av förhoppningar i småbolag, men det är i linje med många andra relevanta index. Sett i backspegeln skulle jag hoppat på småbolagståget för fem år sedan. Det gjorde jag inte (med något undantag, se nedan).

Jag gjorde få affärer 2020 eftersom jag på grund av pandemi och andra omständigheter helt enkelt inte hade några kontanter att handla för. Jag gjorde ett tillägg till min portfölj för nästan ett år sedan: BillerudKorsnäs, ett köp jag än så länge är nöjd med. Jag sålde också två fonder med inriktning mot Östeuropa. En fond (East Capital Nya Europa) som blivit för dyr och bytt inriktning från det jag ville ha. En fond (Swedbank Robus Östeuropafond) som satsade alla pengar i Ryssland vilket jag inte vill. För de pengarna ökade jag lite i min utdelande Sverigefond (XACT Sverige).

Min basstrategi är att ha en välbalanserad portfölj och att ombalansera för att hålla den balanserad, men utan att sälja något om det går att undvika (Buy & Hold). Liksom förra året så är balansen ungefär rätt. Lite för mycket i "chans"-kategorin trots försäljningarna, men det går att leva med.

"Underportföljer"

Indexfonder

Indexfonder: +5%
USA upp, Japan och Europa ner, allt som allt +5%.

Svenska utdelningsaktier

Svenska utdelningsaktier: +13%
Industri fortsatte upppåt, medan finans, bygg och telekom fortsätter att backa eller stampa på stället. På det hela taget, ungefär som en bred svensk indexfond.

Amerikanska utdelningsaktier

Amerikanska utdelningsaktier: -3%
Mina amerikanska aktier är defensiva och tog stryk av att den amerikanska valutan sjunker. Amerikanska teknikaktier gick upp mycket men sådana har jag bara i indexfonder.

Fastigheter

Fastigheter: +1%
Jag ska antagligen vara glad över en rimlig prisjustering på fastigheter efter att ha beklagat mig mycket över orimliga prisökningar de senaste åren. Wallenstam gick upp, allt annat ned. Speciellt Bonava som inte verkar göra något rätt.

Chansfonder

Chansfonder: -14%
Här finns mina fonder i Indien och Afrika och här fanns mina Östeuropafonder. Det ser extra illa ut för att jag sålde Östeuropafonderna nära botten av raset, men även Afrika har tagit mycket stryk. Den här kategorin är cirka 3% av portföljen och fortsätter krympa så chansningen har inte gått hem.

Chansaktier

Chansaktier: +56%
Eolus Vind har gått upp med 1 223% sedan jag köpte några aktier 2016. Mitt andra chansinnehav, Ford Motor Company, fortsätter nedåt. Den här kategorin är nu större än jag är bekväm med, men jag har inte bestämt än hur jag ska hantera det.

Obligationer och sånt

Obligationer och sånt: +2%
Det är faktiskt mer än inflationen (som är 0,2%). Det är bra.

Bäst och sämst

Börsvärdering

Årets förlorare

2020 var ett år där olika företag spretade rejält på börsen. De flesta år finns det en trend, baserad på den globala ekonomin, som de flesta företag följer. 2020 så backade den globala ekonomin rejält, samtidigt som det fortsatte pumpas in massor av pengar på börsen. Det fick de bolag som har lösast koppling till den globala ekonomin att rusa. Andra bolag som är lättare att värdera stannade på rimliga kurser eller backade.

I min portfölj var årets förlorare Bonava (-21%). En position som företaget håller sedan förra året. De två andra bolag som kom närmast var Ford (-16%). och Nordea (-11%). Speciellt Nordea är ett problem eftersom det är ett så stort innehav för mig. Ford är en liten chansning som inte gått hem. Förra årets "nästanförlorare", Telia, kom nästan in på listan i år igen med -10%.

Räknar man i kronor så är det största sänket under 2020 Nordea, följt av Coca Cola (-10%) och Castellum (-2%) rätt långt efter.

Årets vinnare

Även årets vinnarlista är lik förra året. Förra årets vinnare Eolus Vind är vinnare även i år med ytterligare en fördubbling (+116%). Förra årets tvåa, Sectra, är också tvåa i år med +88%. Jag skrev förra året att jag var bekymrad över de två företagens värdering men jag får visst vara glad att jag inte sålde dem för ett år sedan. Trea på listan är Billerudkorsnäs (+37%), ett nytt innehav. Jag tyckte om det jag såg när jag letade skogsbolag och istället fastnade för ett pappersföretag. Andra människor måste tyckt samma sak.

Förra året skrev jag att vinnarna var små innehav, men efter de här uppgångarna stämmer inte det längre. Sectra och Eolus Vind var nu även de största uppgångarna i kronor räknat, med SPP Aktiefond USA (+8%) närmast efter.

Utdelning

Min strategi bygger mycket på att ha utdelningsaktier där värderingen är ankrad i en fungerande långsiktig affärsmodell. Av diverse anledningar så drog även många utdelningsbolag i nödbromsen när pandemin kom och mina utdelningar halverades. Jag tror att många utdelningar kommer komma tillbaka men kanske inte redan 2021.

2021?

När jag försökte förutse 2020 för ett år sedan så fokuserade jag på att konjunkturen höll på att bromsa in. Jag hade inte med "pandemi" på min lista men plötsliga oförutsägbara eller osannolika händelser kommer hända regelbundet även i framtiden. Jag hoppas 2021 blir ett år när mycket återgår till vett och sans även om det skulle innebära att en del drömaktier kraschar.

I min planering har jag antagit att utdelningarna kommer landa på 85% av nivån 2019. Jag brukar ofta vara nära men en aning för pessimistisk så jag är optimist och hoppas att jag har rätt. De första rapporterna kommer i slutet av nästa vecka och då kommer vi veta mer hur väl företagen stått emot pandemin och hur väl rustade de är inför det närmaste halvåret.

Det var allt från mig. Vad ser ni fram emot under 2021?

Gott Nytt År till er alla från alla mig!

Kommentarer

  1. Fin och pedagogisk sammanställning! Även i min portfölj är Eolus den stora vinnaren, även om jag inte klev på det tåget förrän 2019. Jag tror dock på bolaget även i framtiden, och är så glad för att ha dessa aktier i min portfölj.

    2021 ser jag fram emot mindre av Corona, flytt till hus, utdelningarnas återkomst och mycket egen tid till mig och mina djur.

    God fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning! Jag har stora förhoppningar om att ditt 2021 blir bättre än ditt 2020!

      Jag är väldigt nöjd med att vara delägare i Eolus Vind men jag förstår inte riktigt priset som folk vill betala för andelar. Det är ingen penningmaskin att bygga vindkraft eller solkraft, och inte heller att driva vindkraft eller solkraft, och det är inte heller så svårt att ingen annan klarar av det.

      Nu har priset sjunkit den senaste veckan så om jag hade velat sälja på en tillfällig topp och sedan köpa tillbaka billigare så verkar jag varit för långsam.

      Radera
  2. Bra sammanställning! För oss var det nästan tvärtom, värdet sjönk som en sten men utdelningarna blev ungefär i nivå med 2019. Kul med Eolus Vind, även om de inte delar ut är pengar alltid pengar. Frågan är hur mycket mer de kan snurra uppåt, jag tror många "gröna" aktier är övervärderade i dagsläget, speciellt allt som har med elbilar att göra.

    Ford hade jag nog hållit mig borta ifrån. De har inga elbilar i sin pipe (förutom en Mustang), och sitter enbart med gamla fossilbilsfabriker och fossilbilsingenjörer och en sjuhelvetes massa skuld samt flera år av förluster. Hur de ska kunna vända till vinst och överleva är en gåta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Ford har varit en besvikelse hela vägen, både när de varit långsamma med nya tekniker och när de lagt ner biltillverkning, men jag har också tittat också på värderingen vilket gjort att det trots allt verkat rimligt att behålla lotten ett tag till. Om något så hade det varit en bra affär, i alla fall på kort sikt, att köpa dem förra våren när allt var som mest pessimistiskt.

      Skulden har debatterats mycket och den verkar mestadels ligga i finansieringsdelen av Ford, inte i biltillverkaren. Om det blir som huskraschen 2008 men för bilar, då ligger Ford riktigt risigt till. Om folk fortsätter betala sina bilräkningar, då är skulden inget problem alls.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare