Cibus utdelningssänkning

Torsdag morgon, ett par timmar tidigare än väntat, kom Cibus bokslutskommuniké och den innehöll en utdelningssänkning. Inte helt oväntat kan tyckas, men Cibus har marknadsfört sig mot investerare som ett bolag som ständigt kommer höja utdelningar. Sänkta utdelningar var inte i korten för många investerare som valde att sälja när nyheten kom.

Cibus Nordic Real Estate är ett fastighetsbolag som fokuserar på livsmedelsaffärer och på kontrakt där kunden står för allt underhåll. Den största marknaden är Finland, men i Sverige äger de till exempel många Coop-butiker. Tanken är att livsmedelsaffärer alltid kommer behövas så det ska vara en säker marknad.

Trots att livsmedelsaffärer ska vara en säker marknad så påverkas även Cibus av de höjda räntorna. För att ha kontanter till räntor så tänker de därför minska utdelningen på årsbasis från 99 cent till 90 cent per aktie (bokföringen är i euro). Utdelningarna ligger på båda sidorna årsskiftet så det blir antagligen en minskning från 98 cent 2022 till 92 cent under 2023 (8 av dem är redan utbetalade och 17 till är redan beslutade)

.

Inget av det som händer med räntor och utdelningar är bra som ägare, men det är inte oväntat. Det kan mycket väl bli värre innan det blir bättre för nollräntorna kommer förhoppningsvis inte tillbaka och då blir det en helt ny (det vill säga, som det var förr) verklighet att vänja sig vid.

Som man kan se på utdelningshistoriken så är Cibus ett nytt företag. För dem kanske normala räntenivåer är något nytt trots allt.

Samma utdelning i svenska kronor, och inflationsjusterat ser ungefär lika ut.

Det är minskningar, men ungefär som många andra fastighetsbolag.

Samtidigt kom även fastighetsbolaget SBB med sin rapport. SBB har fått mycket kritik för att vara opålitliga och det är många som satsat på att börskursen kommer sjunka framöver med blankade köp. Den här rapporten var därför extra intressant. I rapporten föreslår SBB:s styrelse att utdelningen höjs med ett symboliskt öre (alldeles för mycket symbolik och för lite fastighetsförvaltning i mina ögon) per månad, men pratar också om att sälja ut fler fastigheter, och att dela ut stora delar av bolaget till sina A och B-aktieägare.

Företagsdelningar och utförsäljningar borde vara något som gör D-aktieägare oroliga. När företag delar ut stora delar av sitt innanmäte till stamaktieägarna så får D-aktieägarna fortfarande bara 2 kronor (i fallet SBB D), och om de delar ut så mycket att de sedan inte kan dela ut något så får D-aktieägarna noll kronor.

Kan D-aktieägarna lita på SBBs ledning? Kan de lita på storägaren och VD:n Ilija Batljan? Jag vet inte. Vi har sett från Oscar Properties att det finns sätt att lura ägare till preferensaktier, och därmed D-aktier, på pengar och vi såg från Fastpartner att kreativa tolkningar av bolagsordningen kan dra undan mattan för D-aktieägare. Vi såg också från Rutger Arnhult i Castellum att det som ledningen säger inte alltid representerar det som företaget upplever.

Kommentarer

  1. Svar
    1. Sant. Det är 1 öre per månad vilket faktiskt blir rätt mycket. Jag ska redigera lite när jag har tillgång igen.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

RikaTillsammans brokighet

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)