Oscar Properties resultat för 2022

Det problematiska fastighetsbolaget Oscar Properties har funnits på min radar under ett antal år så även om det inte är ett innehav så läste jag rapporten för 2022 och här är mina kommentarer.

En snabb sammanfattning för nya läsare. Oscar Properties var ett företag som byggde lyxlägenheter och när marknaden för sådana lägenheter kraschade så bestämde de sig för att bli ett fastighetsbolag istället. På vägen så gick företaget med gigantiska förluster, hade problem att betala sina skulder, ställde in utdelningarna på preferensaktierna och gjorde skumma affärer för att bli av sina preferensaktieägare. Börskursen har fallit med 99,91% sedan toppen till idag.

För att bli ett fastighetsbolag så behöver man kontanter så Oscar Properties gav ut massor av aktier, obligationer och lånade i bank och köpte fastigheter lite här och där från större fastighetsbolag.

Nu äger Oscar fastigheter, men de har också enorma skulder och inte riktigt så många hyresgäster som de skulle vilja ha.

Den siffra ägare tittar på först i en rapport från ett fastighetsbolag är "förvaltningsresultatet", det vill säga hur mycket husen tjänar efter att man betalat för underhåll och räntor. Ordet förvaltningsresultat nämns inte i Oscar Properties rapport förrän i en bilaga efter noterna och då bara spekulativt.

Vi kan höfta till vad förvaltningsresultatet för 2022 nog är.

Hyresintäkter 446 miljoner
Fastighetskostnader -160 miljoner
Finansiella kostnader -322 miljoner
Central administration -57 miljoner
Summa -93 miljoner

Företaget har utöver det här kostnader på runt 130 miljoner för bygget i Flen för Volvo (det som gav rubriker när byggaren hävdade att Oscar Properties slutat betala dem), nedskrivningar av fastighetsvärden på 300 miljoner och straffavgifter för att de dragit sig ur affärer på 80 miljoner kronor.

Allt som allt, en förlust på cirka en halv miljard kronor.

Planen är enligt rapporten att fortsätta sälja fastigheter och betala av de mer akuta skulderna med de pengarna samtidigt som de fyller de fastigheter de har med nya hyresgäster. Personligen så skulle jag vilja ta en titt på kostnaderna för "central administration" som verkar höga för ett så litet fastighetsbolag. Är det Oscar Engelberts lön? Eller styrelsearvoden? De tänker minska antalet styrelseledamöter med en person så det är en början.

När rapporten kom så sjönk aktiepriset med 10 till 15%, men då ska man veta att det är lite handel så stora svängningar händer lätt. Aktiepriset är också baserat på att företaget med viss sannolikhet kommer misslyckas så negativa nyheter förändrar inte mycket. Ser man bara på "substansvärdet" så skulle aktiepriset vara mångdubbelt vad det är nu, men ett "substansvärde" är inte värt något om det inte ger vinst.

Åh, ingen utdelning. Utöver skulderna till obligationsägare och banker så finns det en stor skuld uppbyggd till preferensaktieägarna som växer med mer än 10% per år så det kommer behövas mycket vinst innan det blir utdelningar till stamaktieägarna. Eller fler skumma affärer för att bli av med preferensaktieägarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare