Har Prebona till slut fått ett genombrott?

Det finns en grundregel att rubriker som är formulerade som en fråga kan besvaras nej, men jag vet fakiskt inte här.

Prebona är ett pyttigt kemiföretag i Blekinge som drog in massor av förhoppningspengar för en sju år sedan och sedan dess har försökt utveckla och tillverka något som folk vill betala för.

Företagets marknadsföringsord är "nano" där de menat att de har tillverkat ytbehandlingskemikaler och annat som på "nanonivå" håller smuts borta. Jag kan inte alls bedöma om det är sant, men de lyckas i alla fall inte få någon att köpa kemikalierna.

Istället för ytbehandling så har de nu haft lite framgång med en luktdödande spray. Lukt är de gasmolekyler som aktiverar celler i våra näsor så jag antar att Prebonas har plockat fram en kemikalie som på något sätt binder vid luktmolekylerna så att vi inte registerar dem.

Nyheten är att de övertygat det finska företaget Berner Medical att distribuera deras antiluktspray i Norden. Det är inte försäljning, men det kan bli försäljning.

Ekonomiskt så går företaget med stadig förlust, åtminstone så långt det finns siffror (tredje kvartalet 2022). De har kostnader på 0,5-1 miljon i månaden och intäkterna kommer sporadiskt, 0,1-0,2 miljon i månaden i snitt. Av de drygt 50 miljoner kronor som ägare har skjutit till och de lån på bortåt 10 miljoner som företaget har tagit så finns det cirka 5 miljoner kvar.

Jag förvånas som vanligt över börsvärderingen för Prebona. Just nu värderas det på börsen till över 100 miljoner kronor. Det är en dyr lott, för en lott är vad det är. En förhoppning att någon av de cirka tre-fyra anställda (av döma av personalkostnaderna) ska göra något som kommer bli värt massor av pengar.

Sannolikheten lutar starkt åt ett misslyckande, men någon gång då och då så blir ett litet företag stort och det är på det ägarna hoppas. Kanske är Berner Medical de som ska få fart på försäljningen.

En anekdot om luktdödande kemikaler finns i Charles Duhiggs storsäljare: Vanans Makt (orig: The Power of Habit) där han skriver om Febreze. Febreze är också en spray med en luktdödande kemikalie, men de lyckades inte få folk att köpa ursprungsvarianten för potentiella köpare kände ingen skillnad före och efter användning. Andra kände skillnad men de som levde i lukterna var bedövade och kände dem inte och köpte därför inte Febreze. Försäljningen kom inte igång förrän de parfymerade Febreze för först då kände folk en skillnad även om Febreze inte längre skapade en luktfri miljö.

Av någon anledning säljs inte Febreze i Norden vilket får mig att tro att sprayen innehåller tveksamma kemikalier. Kanske Prebona har gjort något bättre.

Kommentarer

  1. Tror faktiskt på prebona, men allt tar tid och det är en lott precis som du säger. De har väldigt många produkter som testas av stora företag just nu och de har lite smått börjat komma igång med försäljning så vem vet, kanske blir bra. De har ju en viktig komponent i ex OptiCept Technologies samt Polygiene. Så tar något av de bolagen fart så kommer prebona mest troligt åka med (givet att prebona lyckas ta betalt vilket fortfarande måste bevisas).

    Förövrigt funkar prebonas antilikt med att de lägger ut ett "lager" med ämne som luktmolekyler (oftast svavel) studsar mot och bryts ner i mindre delar så att vi inte upplever lukten, ingenting som fäster på andra molekyler och åker upp i näsan..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för informationen! Det vore så coolt om ett litet företag i Blekinge kan erövra världen med något, men det är nog mer dröm än verklighet.

      Radera
    2. beror också på vad man menar med erövra världen. Inte alls otroligt att de kan bli en komponent i många produkter, men deras produkter kommer ju inte slå ut allt annat. Deras koncept är ju att vara inkluderade i andras produkter.

      Radera
  2. "Anonym16 februari, 2023 13:49"
    Är inne på rätt spår. Skriver jag som äger Opticept.
    Gör en sökning på prebona och syngenta.
    Syngenta är det som "först" hittat Prebona, men alla sådana här utvärderingar tar tid, liksom det gör innan Opticept får försäljning som avspeglas på Prebona.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare