Wallenstam kom med en stabil rapport, och samma utdelning

Wallenstam är mitt lägenhetsfastighetsbolag och även de (se inlägg om Handelsbanken i morse) rapporterade idag. Den största händelsen i rapporten var att de skrev ner fastighetsvärden med över 3 miljarder. Det var väntat att fastighetspriserna sjunkit, även om en del företag låter bli att göra nedskrivningarna i svart på vitt så det är inte något att kommentera.

I fastighetsspråk så har man höjt direktavkastningskraven med cirka 10%, vilket då minskat fastighetsvärdena med cirka 5%. Fråga mig inte om matematiken där. Det går inte riktigt ihop när jag skissar.

Tack vare framgångsrik jonglering med räntederivat så blir det trots allt ingen förlust för helåret. Den intressanta siffran är istället, som alltid, förvaltningsresultatet efter finansieringskostnaderna. Förvaltningsresultatet för 2022 blev 1,25 miljarder jämfört med 1,28 året innan. Nyproduktion kompenserar nästan för högre räntekostnader.

Wallenstam har också köpt tillbaka obligationer och köpt aktier, antagligen till priser en bit under bokfört värde, vilket nog varit lönsamt. Även vindkraften var en god affär under året. För ett år sedan skrev de ner värdet på sina 53 vindkraftverk med 300 miljoner, men nu skrivs värdet upp igen då de uppenbarligen varit bra att ha.

Hans Wallenstam, VD och huvudägare, målar samtidigt upp en mörk bild för obligationsmarknaden och fastighetsmarknaden där inga affärer går att göra. Företaget fokuserar istället på att låna pengar i bank vilket de säger fungerar bra.

VD:n vill inte heller diskutera förluster eller kostnader i nyproduktionen med motiveringen att allt är så osäkert och nämnde möjligheten att det blir byggbolagskonkurser (antagligen en referens till byggbolagskonkursen i Söderköping förra veckan).

Utdelningen förblir 60 öre per år (1,20 kronor förra året, men det var före aktiesplitten). Det var rätt väntat med en stabil utdelning men det är så osäkra tider att det är svårt att veta hur styrelser resonerar. Wallenstam har bra finanser och har hållit nere utdelningen i flera år så det räddar oss från neddragningar i år.

En sak som slog mig är att Wallenstam tycks vara en rättvis hyresvärd. De har höjt hyrorna mindre än många andra och de har betalat ut elstöd till sina hyresgäster trots att de inte, ännu, fått ersättning själva.

Sedan har väl inte Wallenstam varit en lysande utdelningsinvestering, med en nästan helt platt utdelningskurva efter inflation, men jag är trots det nöjd med min relativt stora investering. Jag visste vad jag köpte och jag tycker de levererat bra i oroliga tider.

Wallenstam har också som vana att sammanfatta rapporter i korta filmer. Det är ovanligt bland börsbolagen, men trevligt. Mer personligt. Filmen den här gången går att se nedan.

Nästa utdelningsbesked för mig blir Castellum och Nyfosa nästa vecka. Castellum har redan sagt i ett pressmeddelande att de inte planerar någon utdelning och jag tror inget förändrats sedan dess, förutom att Rutger Arnhult nu är helt ute ur bilden.

Kommentarer

 1. Tjenare,

  Jag är lite tveksam till fastighetsbolagen, framför allt de som satsar hårt på kontor. Jag tror det kommer ändras mer och mer mot hybrid och behovet av kontorsyta borde yta. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vettiga funderingar, men jag tror det kommer ta ett tag innan det blir märkbart. Om kontorsytorna minskar så kommer det inte drabba alla områden lika så de som har bra lokaler på rätt ställen kommer nog klara sig bra.

   Om man har aktier i lite av varje (kanske via en indexfond) så kommer smällen i alla fall inte bli så stor om kontorsfastighetsbolagen kollapsar.

   Jag inser att om man läser min blogg kan man få för sig att fastighetsbolagen är en stor del av min portfölj, men det har mest blivit så många inlägg för att de påverkas så direkt av räntehöjningar och de har rasat mest på börsen vilket fått mig att köpa lite mer. Skulle inte ha något emot att allt lugnar sig.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare