Fabeges resultat var sämre än väntat, kraftigt sänkt utdelning

Fabege är det första av mina fastighetsbolag att rapportera och den rapporten var inte positiv.

Förvaltningsresultatet, den viktigaste siffran i rapporten, sjönk från fjärde kvartalet 2021 till fjärde kvartalet 2022 med 44%. Från 418 miljoner till 235 miljoner. Lägg på inflation på det och det är en halvering.

VD:n Stefan Dahlbo gav få konkreta förslag på hur trenden ska vändas utan de ska bara göra ett bra jobb, hyra ut det som inte är uthyrt, hålla nere kostnaderna, göra kunderna nöjda, och så vidare.

Av de tappade 180 miljonerna så är 120 miljoner högre räntor och 35 miljoner är förluster i Arenabolaget. De har också skrivit ner värdet på det de köpte i Birger Bostad med runt 100 miljoner. För att kompensera det här så har hyrorna höjts, men bara med ca 3-5% vilket är mindre än både inflation och kostnadsökningarna.

Utdelningen föreslås sänkas från 4 kronor per aktie till 2,40 kronor per aktie, en sänkning med 40%, eller med inflation, en halvering.

Frågan är nu om det här är representativt för alla svenska fastighetsbolag? Arenabolaget och Birger Bostad är specifika för Fabege, men andra bolag har liknande affärer.

Börskursen föll med cirka 3-4% (redigering: en timme senare 9%) när rapporten kom, och även andra fastighetsbolag föll med runt 1% när folk såg Fabeges resultat. Tydligen så verkar i alla fall en del tro att det här är ett tecken för hela fastighetsmarknaden.

Wallenstam på onsdag kommer ge en indikation om sänkningen med 40% kommer gälla alla fastighetsbolag. Förutom Castellum då som förväntas sänka hela vägen till noll.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Nyemission i BillerudKorsnäs

Varning för Circular Water