Nyfosa höjer utdelningen i orostider

Lite oväntat så kom fastighetsbolaget Nyfosa på torsdagsmorgonen med ett förslag till utdelningshöjning i sin bokslutskommuniké. Nyfosa är ett nytt och litet innehav för mig, köpt i ett försök att diversifiera fastighetsbolagen i en tid med stor osäkerhet. Deras uttalade mål är att ha ett bra kassaflöde och i tider då finansiering är ett orosmoln så är det än mer värdefullt.

Utdelningen föreslås bli 4 kronor, en höjning från 3,80 kronor förra året. Nyfosa kom som en avknoppning från Samfosa strax innan det bolaget köptes av SBB 2018 så det finns inte så mycket historik och traditioner, men företagets uttalade mål är att vara opportunistiska och leta fastigheter med bra kassaflöde.

Större delen av Nyfosas finansiering kommer från banklån så så länge bankerna tror på dem så är det ingen akut kris. Belåningsgraden har ökat från 57% till 59% och räntetäckningen minskat från 4,7 gånger till 3,8 gånger.

Belåningsgraden är hög så den kan slå i företagets interna begränsning på 65% när fastighetsvärden kommer ner de närmaste åren. Än så länge har Nyfosa bara justerat fastighetsvärden marginellt och om fastighetsvärdena skrivs ner med 10% till så slår belåningsgraden i taket. Då blir det till att minska utdelningar eller sälja extra högt belånade fastigheter.

För formen, här är utdelningen inflationsjusterad, även om det inte är möjligt att se långsiktiga trender efter bara några år som har innehållit en pandemi och inflationsrusning. Vi kan i alla fall se att höjningarna inte kompenserat för inflationen.

För utdelningen kommer jag kunna äta lunch ute några gånger. Inget stort innehav, men vi måste äta alla dagar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare