90% av bloggarna är sämre än snittet

Det breda Stockholmsindexet SIXRX/OMXSGI gick upp 39,4% under 2021. USA-börsen gick upp 40% i svenska kronor. Trots det så är det ingen (nästan) bloggare som rapporterar sådana siffror.

Efter att ha läst årsrapporter i ett tjugotal investeringsbloggar så ser fördelningen ut så här:

Ok, det är två bloggar som rapporterar över index. En med nöd och näppe och en med stor marginal. Den som ligger långt över index är Utdelningssmålänningen och det är bara att gratulera.

Mycket av uppgången ligger uppenbarligen samlad utanför genomsnittliga Avanzakunder och investeringsbloggare. I spekulanter på Tesla, Gamestop och Evolution? Jag vet inte och tar gärna emot insikter.

Om nu inte andra investeringsbloggar mörkar sina uppgångar för att se sämre ut? Nej, tror inte det. Om något så görs nog avrundningarna åt andra hållet genom att bortse från obekväma misslyckanden.

Och "Genomsnittlig Avanzakund" kanske skulle läsa fler bloggar. Min är t.ex. alldeles, alldeles, underbar.

Källa: Bloggarna som jag länkar från den här bloggen plus uppenbara bloggar som länkades från dessa bloggar

Kommentarer

  1. Okej, jag erkänner - jag tillhör de 90%-en! :-)

    Intressant sammanställning!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Hoppsan Kerstin! Inte ofta man ser sitt namn i inlägg. Kan säga att jag inte har de bolag du nämner.

    Jag är helt klart nöjd med 2021. Antar du räknat att jag gått från 1,8 MSEK till 2,8 MSEK (+0,2 MSEK nyspar) och fått +55%. Det stämmer men detta är värden från min nettoportfölj. Till detta finns belåning som varit åtminstone 0,5 MSEK och mer ibland som dopat värdena. Kan inte räkna då jag inte vet exakt belåning i varje stund men på totalt kapital (bruttoportfölj) faller avkastningen då ner till fourty-something.

    Det var lönsamt att ligga belånad 2021 :) men det ligger inget magiskt bakom mina siffror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i ditt antagande! Så belåning var ditt knep och annars är du med oss andra, fast lite bättre!

      Det hade ju varit fint med någon som stack ut i sitt kloka val av investeringar (om det nu inte bara är luftslott i indexen).

      Radera
  3. Att slå index över tid är det bara en som kan, och han heter Warren Buffet ;)

    SvaraRadera
  4. Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att majoriteten av bloggare är medelmåttiga, trötta, investerare. z2036 har en rolig portfölj, Northernlightsinvestment likaså och är duktiga investerare. De har också presterat väldigt bra.

    Majoriteten sitter med trötta bolag som Industrivärden, Telia, Tele2, svensk bank, svensk industri. Det finns många möjligheter att överkasta index, men i kortare perioder och det krävs att man är engagerad, disciplinerad och följer Makro, trender. Informationstörstig

    Jag gjorde 74% 2021, tack vare SBB B, Cibus, Investor, Bure, Svolder, Latour, Axfood.
    Momentum trading i Valour Polkadot, Valour Solana, Valour Cardano, BITCOIN ZERO SEK, ETHEREUM ZERO SEK VAL. Vi har haft en bullmarket i Cryptovalutorna, sitter inte kvar där just nu. Det finns massor med möjligheter, oavsett om man är långsiktig eller kortsiktig. Min strategi är att göra både och.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medelmåttig och trött, det låter som mig! (Northernlightsinvestment är inte med för jag hittade ingen siffra för honom.)

      Men grattis till ett bra år! Småbolagsinvestmentbolag (långt ord!) hade varit bra att ha i portföljen 2021. Kryptovalutorna kräver nog ständig bevakning och det har jag personligen inte lust med (medelmåttig och trött. :) ).

      Sedan tror jag att det är svårt att bedöma hur bra olika investerare är ett år som 2021 eftersom man kunnat följa med uppåt oavsett hur ologiskt man resonerat. Jag är lite rädd för att de som dragits med utan någon större kunskap bränner sig vid en krasch och sedan inte vågar äga aktier i resten av livet, som hände 1999-2000.

      Radera
  5. 36% här i genomsnitt för våra olika depåer.

    http://snalgrisen.blogspot.com/2021/12/gott-nytt-borsar-sammanfattning-av-aret.html

    Är helt nöjd, våra utländska innehav gick gott och väl över 40%, de svenska med sin övervikt tråkaktier som preffar, Telia etc gick lite sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som ett nummer att vara nöjd med! Du är inte med för jag såg inget nummer jag kunde kopiera in men om du vore med skulle du gjort 35-40-stapeln störst och fått oss bloggare att se bättre ut!

      Får se hur det går i år. Det har börjat som en berg--och-dal-bana så vem vet var det slutar.

      Radera
  6. Vill minnas att Lundaluppen ibland kollade på hur Avanzakollektivet klarat sig mot Avanza Zero. Resultatet var alltid detsamma. Det stora flertalet hade vunnit på att köpa en indexfond. Fast hur kul är det? Man vill utvecklas och röja runt. Att bara sitta stilla och tjäna pengar kräver disciplin. Något som är det viktigaste som finns när det gäller investeringar.
    Mvh Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förvånar mig inte alls om en indexfond slagit de flesta över tid, men jag trodde ändå att på ett enskilt år skulle det vara runt hälften på vardera sida om index.

      Möjligen fler på den positiva sida eftersom de som gått dåligt kanske låter bli att skriva ner det.

      Och ser man investering i aktier en hobby så kan det man missar upp till indexfonderna vara det som hobbyn kostar. Om man nu inte är nästa Warren Buffett och är riktigt bra på att välja ut billiga aktier.

      Radera
    2. En kommentar till förresten: Avanzas snittkund ser inte bra ut. Om +19-20% är snittet bland kunderna, och aktieindex gick +40%, så är det många Avanzakunder som inte lyckats investera sina pengar bra alls. Kan hoppas att de är för att de har säkra placeringar snarare än korkade placeringar.

      Radera
  7. Det finns många förklaringar till att snittavanzianen får sämre avkastning än ett börsindex. Har man annat än svenska aktier så ska man inte heller avkasta som ett rent svenskt index. Utländska aktier och räntor kommer att dra ner avkastningen i år.

    Sen finns det säkert en hel del andra förklaringar också som att man är sen på bollen och köper det som redan gått upp och säljer det som gått ned.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare