Investors utdelning höjs med 14%

Investors bokslutskommuniké för 2021 kom i fredags och det mesta var precis som väntat. Det som ägs av Investor finns mestadels på börsen så är det svårt för rapporterna att överraska. Det enda okända som påverkar är det går för Mölnlycke. Mölnlycke har tappat en del jämfört med förra året men det var väntat då förra året innehöll många engångsförsäljningar för covid-19.

4 kronor per aktie (+50 öre)

Spänningen handlar istället om utdelningen. Investor har en tradition, nu mer än tio år gammal, av att höja utdelningen med 25 öre per aktie (justerad för splitten förra året). Den traditionen bröts 2020 när covid-19 gjorde en förväntad ökning med 25 öre till en sänkning med 125 öre. Förra året låtsades man att 2020 inte existerat och höjde 2019-utdelningen med 25 öre.

Den föreslagna höjningen med 50 öre, istället för de traditionella 25 öre är väldigt välkommen. Som ni ser i figuren ovan så gör det dessutom utdelningarna till en rät linje, bortsett från covid-åren 2020-2021. Utdelningen föreslås bli 4 kronor.

Direktavkastningen, utdelning i förhållande till aktiepris, har sjunkit drastiskt efter att aktiepriset gått upp mycket snabbare än utdelningen. Direktavkastningen 2019 var 3,44%, 2021 var den 2,34% och utan utdelningshöjning så hade den nu varit ännu lägre: 1,66%. Tack vare den större höjningen så är direktavkastningen 1,96% med dagens aktiekurs. Det är en låg direktavkastning men det beror i första hand på att aktiepriserna på börsen generellt är väldigt höga.

För mig betyder höjningen 2 000 kronor mer i utdelning vilket är välkommet efter minskningen i Sandvik. Nästa rapport för mig blir Atlas Copco på tisdag. Numera ett väldigt litet innehav efter att jag sålt 75% av aktierna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare