Fabege - Nytt fastighetsbolag i portföljen

Skrivet precis innan jätteraset fredag eftermiddag så siffrorna är redan inaktuella

Min portfölj ska ha 10% i fastigheter (mellan 8% och 13%) vilket i takt med nedgångarna för fastighetsbolagen blivit 7,8%. Det betyder enligt min ombalanseringsstrategi att det är dags att flytta pengar från icke-fastighetsbolag till fastighetsbolag.

Det kan tyckas konstigt att köpa fastighetsbolag när de fortfarande har relativt höga värderingar och står inför sin jobbigaste period på ett decennium, men det är så ombalanseringsstrategier fungerar. Man "tvingas" köpa aktier efter nedgångar och sälja efter uppgångar. Det har historiskt lett till en aning bättre avkastning än att sitta helt stilla i båten.

Pengarna fick jag fram genom att sälja mina sista Atlas Copco-aktier. Ett väldigt lyckat innehav som dock blivit för dyrt och för litet.

Jag äger redan två fastighetsbolag, Castellum och Wallenstam, och en fastighetsutvecklare, Bonava, så ett alternativ var att öka ägandet i någon av dem. Jag valde att inte göra det eftersom jag vill diversifiera mer, speciellt inför de jobbigare tiderna.

Det finns cirka tjugo fastighetsbolag som inte är pyttiga på Stockholmsbörsen, från jättar som Sagax och Balder, till de lite mindre som John Mattson och Stendörren. Jag har grävt runt bland de alla.

Till slut föll valet på Fabege. Jag lutade ett tag åt Hufvudstaden men NK-innehavet och en medelmåttig utdelning låg Hufvudstaden i fatet. SBB har attraktiva siffror, men det är lite väl mycket konstigt med det bolaget.

Mitt val, Fabege, är ett företag med relativt goda finanser som blandar kontor och bostäder. Liksom Wallenstam försöker de ta ett helhetsgrepp om områden och inte bara äga enstaka hus. Det Wallenstam gör i Göteborg verkar Fabege försöka göra i Stockholm. Just det, Fabege är helt fokuserade på Stockholm.

Egentligen så vill jag inte ha så stor exponering mot just Stockholms fastighetsmarknad för det är den fastighetsmarknad som har mest uppblåsta priser och därmed störst fallhöjd, men det är också i Stockholm som mycket händer.

Vakansgraden i Fabeges fastigheter är lite väl hög. De blev tydligen av med Skatteverket som kund i en jättefastighet och nu står den tom men jag hoppas de kan göra om det huset till något företag vill ha.

Den enda stora ägaren i Fabege är Erik Paulsson, ett av Paulssonsyskonen som bland annat grundade Peab och Skistar. Jag vet inte hur aktiv ägare den nu 80-åriga Erik är, men det är i alla fall bättre än ingen tydlig ägare alls.

Som ytterligare plus så har Fabege både ett tydligt kassaflöde och utdelningar. De, liksom alla andra fastighetsbolag, har stora skulder, men de har också tillräckligt med marginaler för att klara av att skulderna blir dyrare.

Fabege ger utdelning fyra gånger om året, just nu 1 krona i april, juli, oktober och januari. På en aktiekurs runt 117 kronor blir det en direktavkastning på 3,4%. Man får vara medveten om att utdelningarna kan sjunka när lånen blir dyrare. Skulle de förbli 1 krona i kvartalet så betyder det här netto efter försäljningen av Atlas Copco, en ökning av mina årliga utdelningar med cirka 1 200 kronor.

Kommentarer

  1. Ett bra val men lutar själv mest åt Balder. Även om det är jobbiga tider på ingång är rätt mycket elände inprisat i kurserna också. Borde bli bra på sikt...
    Vad är det som är konstigt med SBB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Balder föll från min lista på grund av insiderbrott, hög skuldsättning och ingen direktavkastning, men som du säger så är det också inprisat i aktiepriset.

      SBB har lite liknande problem. De har en högre skuldsättning och lägre kreditrating än en del andra fastighetsbolag. De har anklagats för att ha värderat sina fastigheter fel och även om det i slutändan blev relativt få nedskrivningar av fastighetsvärden så finns det folk som är insatta som inte helt litar på SBB:s värderingar.

      Just nu tar SBB:s aktier och D-aktier extra mycket stryk på börsen just för att det finns fler frågeteckan om SBB än om en del andra bolag. De är också lite mer ränteutsatta än en del andra bolag då de har haft låga räntor och de måste bindas om snart.

      Skulle man vara säker på att "marknaden" har fel så är SBB ett köptillfälle men jag är absolut inte säker på det.

      Radera
  2. Har också kikat på och funderat på att köpa Fabege. Tack för analysen! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare