ICA och Nordea, som förväntat

Inga stora överraskningar från vare sig Nordea eller ICA när de rapporterade så ICA rasade och Nordea gick upp kraftigt (för en bank).

ICA Gruppen [sic]

ICA säljer mat, lånar ut lite pengar, och säljer mer mat. Man kan inte göra stor vinst på mat och hade vi inte haft en befolkningstillväxt skulle resultatet antagligen varit helt platt. Som det är nu så växer resultatet och omsättningen ungefär med inflationen.

Vinst per aktie var 17 kronor (en krona mindre än förra året) och de föreslår att dela ut 12 av de kronorna (50 öre mer än förra året) till oss ägare.

En del engångskostnader, och frånvaron av stor tillväxt, fick börsen att göra ett litet dyk. Rimligt. Rimligare än en del förväntningar folk har.

Nordea

Den finska banken Nordea säljer ingen mat men lånar, liksom ICA, ut pengar. Förra året var skakigt. Större kreditförluster, omvärdering av riskabla skulder, kostnader för att sparka ännu mer personal, avveckling av en del penningtvättsverksamhet. Allt som allt så visste vi redan att rapporten för 2019 skulle vara en besvikelse, vilket gjorde att börskursen hoppade upp när man insåg att den inte var riktigt så besvikande som förväntat. Din vän kraschade din bil, men plyschtärningarna brann visst inte upp! Ok, riktigt så illa är det alls inte.

För oss ägare betyder det en utdelning som sänks 42%, till 0,40 euro per aktie (motsvarande 4,21 kronor idag). Det var också känt eftersom Nordea redan sagt det. Lustigt nog så hade alla analytiker exakt rätt på sin utdelningsprognos. Duktigt. De förändrar också sin utdelningspolicy från "stadigt höjd utdelning" till "det som blir över när vi lagt undan de pengar vi behöver". Svårbedömt vad det betyder för utdelningarna.

Jag har skummat rapporten och en intressant sak är att de säger sig attrahera småsparare och har fått vinst i att sälja andras fonder utöver sina egna. Helt klart något vi har uppstickare som Avanza och Nordnet att tacka för. Annars hade Nordea fortsatt med ett uselt sortiment och fått allt sämre och sämre rykte. Nu jobbar de faktiskt på att ge sina privatkunder något bra.

Rapportsäsongen är nu nästan slut. I min portfölj är det bara Kungsleden (nästa vecka) kvar. Allt som allt, ungefär som förväntat förutom Volvos stora vinst och utdelning. Enligt rapporterna så var 2018/2019 toppen på på den här konjunkturcykeln och 2020 ser sämre ut men det ska nog gå bra också. Det är konsensus och vi får se framöver om de är för negativa eller för optimistiska.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare