Bonava - suck, suck, suck (kraftigt sänkt utdelning)

Bonava kom med sin rapport för 2019 nu på morgonen. Företaget bygger bostäder i Norden, Tyskland, Baltikum och St. Petersburg och det verkar som att varje marknad har sina problem. Bara Tyskland verkar gå bra men jag kommer till dem också.

Sett från hög höjd så har omsättningen ökat från 14,0 till 15,5 miljarder, men det är på bekostnad av vinsten som fallit från 1,3 till 0,6 miljarder. Det hjälper inte ens om man låtsas att engångskostnader inte räknas. Även då så är det sjunkande vinst. Orsaken varierar beroende på område så jag kommer gå igenom områdena ett och ett nedan.

Det mest intressanta för många av oss är hur mycket företaget kan ge i utdelning och det var dåliga nyheter. Utdelningen sjönk från 5,20 kronor förra året till 3,00 kronor i år, -42%.

Sverige

Sverige-marknaden har en stor fördel, man kan sälja lägenheter svindyrt här. Tyvärr har inte alla råd att betala 4,8 miljoner (snittpriset på en såld lägenhet 2019Q4) så även om antalet sålda lägenheter är bättre än tvärstoppet 2018 så är det inte på de nivåer det en gång var. Dessutom har vinsten per lägenhet sjunkit. Vem är det egentligen som får pengarna? Snickarna?

Nordic (Danmark, Finland, Norge)

Finland är det största sorgebarnet. Överhettning har lett till nystartade projekt som ingen är intresserad av. Man väljer att skriva ner värdet på det mesta men redan innan dess så visade hela affärsområdet en förlust. Man har valt att helt dra sig ut från norra Finland (Uleåborg)

I Norge har man lagt en halv miljard på att köpa ett pågående (knappt) projekt som jag har svårt att bedöma. Det kommer i bästa fall bli klart 2021. Hoppas det blir bra.

Liksom i Sverige så har Danmark haft överhettningsproblem och för att undvika en krasch så har man infört lånebegränsningar. Enligt Bonava så har det har gjort det svårare att sälja.

Snittpriset för en såld lägenhet i våra grannländer var 2,6 miljoner. Nu var det uppenbarligen för billigt, men varför är nya lägenheter 2 miljoner dyrare i Sverige? Lyxproduktion? Italiensk marmor och handmålade tak?

St. Petersburg och Baltikum

Vill man ha en billig ny lägenhet så är det på Österjöns östra sida man ska vara. Här sålde nya lägenheter för 1,0 miljoner i snitt. Man kan köpa fem av dem för samma pris som en i Sverige så även om de skulle vara mindre så blir det nog rum för alla. Trots de låga priserna så gjorde Bonava vinst på dem och omsättningen ökade från 0,8 till 1,2 miljarder, vinsten från 0,1 till 0,2 miljarder. Inte alls samma belopp som andra områden men fortsätt så!

Tyskland

Tack Tyskland! Även om Tyskland också bromsar in så är folk fortfarande sugna på nya bostäder och här har det bara handlat om att bygga så mycket som möjligt. Priset man sålt lägenheter för har ökat kraftigt till 3,9 miljoner (fortfarande mycket billigare än Sverige) vilket höjt omsättningen. Vinsten har också ökat men inte lika mycket.

Bonava satsar mycket på att få igång fler projekt i Tyskland och det kan man förstå när det är det enda området som ser ensidigt bra ut. Tyvärr tar det allt längre tid att klubba detaljplaner och få bygglov när alla vill bygga men det betyder bara att man behöver ha fler bollar i luften samtidigt.

Ras

Börskursen började med att fullkomligt rasa 10%, nästan lika mycket som kursen rasade vid förra kvartalsrapporten. Rätt mycket av det som de sa här var känt så jag undrar om det är en överreaktion. Kanske lugnar sig folk senare idag. Eller så är folk (liksom jag) sura på att utdelningen sjönk hela vägen till 3 kronor. Jag hade, pessimistiskt, gissat 4,00 kronor (Marketscreener gissade 4,87) och det blev mycket sämre.

Kommentarer

  1. Surt med utdelningssänkningen (och den stora börsnedgången). Bonava är ett mindre innehav i portföljen men hade lagt in 3,50 kr i utdelningsprognosen. Vi får ta nya tag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller om inte vi, så de som jobbar på Bonava. :)

      Men seriöst, jag tyckte ändå att det verkar som att det som uppenbaras nu är misstag gjorda för ett tag sedan så förhoppningsvis kommer det inte upprepas även om det kan ta ett tag innan alla effekter släpper.

      Och din gissning var nära, så du har i alla fall det.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare