Sandviks rapport for 2019

Sandvik är ett av de klassiska industribolagen i Sverige och Sandvik-köpet jag gjorde 2002 blev startskottet på min aktieportfölj. Nu är det 2020 och de har precis släppt rapporten för 2019.

Först en översiktlig kommentar om att rapporten och presentation känns ärlig på ett sätt som förra VD:n Olof Faxander aldrig kändes. Faxander verkade skönmåla verkligheten och "marknaden" trodde honom aldrig. Björn Rosengren verkar inte ha några problem med att visa på risker och problem och trots det så har "marknaden" värderat upp företaget kraftigt.

2019 har ungefär samma omsättning som 2018, cirka 100 miljarder kronor. Vinsten från verksamheten är också ungefär samma men bara tack vare fallande metallpriser, högre dollarkurs och lite nedskärningar. Annars hade vinsten sjunkit ungefär 11%.

Den slutliga vinsten för 2019 är dock betydligt lägre eftersom Sandvik har skrivit ner värdet på dotterbolaget Varel med 4 miljarder. Ett bolag som tidigare nämnda Faxander köpte 2014, uppenbarligen till kraftigt överpris. Nu har 70% av Varel sålts så ett mer rättvisande värde tar plats istället för önsketänkandet. För 2019 kommer därför Sandvik rapportera en vinst på 8,5 miljarder kronor jämfört med 12,5 miljarder året innan. Det blir lite orättvist för 2019 då miljarderna slarvades bort antingen 2014 eller under åren sedan dess men så blir det när man har luftslott i bokföringen.

Framöver tror Sandvik att det kommer gå ungefär som under slutet av 2019. Det vill säga, strax under 2018s nivå. Många branscher bromsar in, speciellt i Europa, medan Asien fortsätter att behöva mer, mer, mer och trots minskade orderingång så tror de att vinsten stannar där den är.

Tack vare ett starkt kassaflöde och en verksamhet som har en ok vinst så tänker Sandvik dela ut hela 66% av vinsten efter vinstfallet. Det blir 4,50 kronor per aktie i utdelning, jämfört med 4,25 kronor per aktie förra året.

Börsen reagerade först med en märkbar nedgång men under dagen så tänkte "marknaden" om och aktiekursen landade på oförändrat en dag då börskurser rent generellt stod stilla. Det är som att alla negativa nyheter glider av som varmt smör i en teflonpanna. Allt är ok. Det enda som verkar kunna ge rejält resultat i börskurser är konkurshot.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare