Köpte ett stort småföretag: BillerudKorsnäs

I USA kallar man bolag som kostar under 20 miljarder för småföretag. Det är kanske inte vad vi skulle kalla småföretag, men det kan vara värt att veta när man köper "småföretagfonder".

Ett bolag som är precis på övre gränsen är BillerudKorsnäs. Ett sånt där tråkigt bolag som ingen pratar om eller tänker på men som ändå finns. Korsnäs var ett sågverk och skogsbolag redan för 150 år sedan men blev senare Kinnevikkoncernens kassako och gjorde det möjligt för alla Stenbeckar att leka med pengar. För 10 år sedan köpte Billerud Korsnäs och förra hösten så sålde de nästan all skog så bolaget är inne på sitt tredje eller fjärde liv.

Skog i trädform

Jag har egentligen letat efter ett skogsbolag. Stojko Invest har en lista som var bra att utgå från och sedan har jag jämfört, och läst, och jämfört. BillerudKorsnäs gick bort för att de inte hade någon skog kvar. En del amerikanska bolag för att de var utländska och jag ville ha våra egna skogar. Kvar blev de två svenska bolagen Holmen och SCA (Svenska Cellulosa AB) och de två finska bolagen StoraEnso och UPM.

Alla fyra bolag, Holmen, SCA, StoraEnso och UPM, såg ut som bolag som jag skulle vilja ha min portfölj, men när jag vände och vred på dem så kändes det trots allt inte rätt med något av dem. De svenska bolagen ser dyra ut. Låga tillväxtmöjligheter och låg direktavkastning. För halva priset vore jag intresserad. Nu... dyrt.

De finska bolagen verkar lite billigare, men jag är inte jättesugen på att ha fler utländska bolag. Min balanseringsstrategi vill att jag ska förstärka i Sverige (vilket är svårt). För UPM skulle det dessutom bli växlingsavgifter och för båda skulle det bli källskatt på utdelningar. Dessutom är UPM ett Björn Wahlroos-företag och jag har nog med sådana bolag.

Avgörande blev i alla fall att hur jag än vände på det så kände jag mig inte bekväm med prisnivåerna. Så vad nu?

Mosad och tillplattad skog

En gång i tiden hade jag kontakt med Korsnäs så BillerudKorsnäs hade hela tiden legat och gnagt i bakhuvudet. Det retade mig att de precis sålt all skog, även om det hade varit ännu värre om jag hade köpt dem för skogen och de sedan hade sålt all skog.

Nåja, det var ändå värt att se vad bolaget tänkte göra nu, utan skog. De behöll sina pappersmaskiner, och de har ett avtal med nya skogsägaren att få ta hand om all skog den nya ägaren vill bli av med. Alltid något. Och de behöll en liten pytteandel skog bara för att, så de är fortfarande "skogsägare".

Eftersom de precis sålt all skog så ser kvartalsrapporterna helskumma ut om man inte bortser från den försäljningen. De kommer rapportera en enorm vinst, men det är i högsta grad en engångshändelse. De kommer aldrig mer kunna sälja sin skog.

BillerudKorsnäs stora grej är att att tillverka förpackningskartong och papper. Om man köper hem en liter mjölk någonstans i Europa så finns det en chans att förpackningen tillverkades av BillerudKorsnäs. Det här är en bransch som dels handlar om att vara billiga men det finns också utmaningar för att minska miljöpåverkan (produkterna hamnar snabbt i soporna) och det finns möjligheter när företag letar alternativ till plast.

Det handlar också om att göra produkter som sticker ut. BillerudKorsnäs säljer till exempel en säck för cement som släpper igenom luft bättre än en del andra säckar och därför kan fyllas snabbare. Det finns de som tycker sånt är bra.

Ekonomiskt så har de senaste åren och kvartalen varit knackiga. Stora investeringar och avbrott i produktionen kombinerat med lägre priser har inte glatt den så kallade marknaden och de har också precis sparkat sin VD. Medan alla andra företag rusar i pris så har BillerudKorsnäs blivit 40% billigare.

Bolaget är relativt självständigt, mestadels ägt av fonder och stiftelser. Den största ägaren är ett österrikiskt investmentbolag med trä och skogsbakgrund. Tills för någon månad sedan så leddes företaget av Petra Einarsson men ägarna/styrelsen sparkade henne och nu leds företaget direkt av styrelseordföranden. De skyllde på att en del investeringsprojekt tagit för lång tid och blivit för dyra men att skylla allt sånt på en relativt ny VD är inte helt logiskt så det var nog mer än så.

Jag försökte få kontakt med En Häst är Ingen Spargris som har smakat på BillerudKorsnäs tidigare men i slutändan fick magkänslan avgöra. Om teorin om den perfekta marknaden är korrekt kan man ju aldrig göra fel. Det nuvarande priset är i så fall det perfekta priset givet vad alla vet. Det kan hända att det är en något förenklad syn på saker.

Det finns uppenbarligen en anledning till att BillerudKorsnäs är billigare än många andra bolag, så jag är medveten om att jag tar en större risk än normalt för mig. Hos Avanza är BillerudKorsnäs nummer 51 (av ca 300) på listan över företag med flest ägare så jag är inte helt ensam om det går åt pipan.

Genom att bränna hela min tillgängliga kassa och lite mer (skatt måste snart betalas in så kanske måste jag sälja något för att få tillbaka en acceptabel buffert) kunde jag köpa 1 000 aktier i BillerudKorsnäs för i snitt 109,12 kronor. De hamnade i Nordea-ISK-kontot dels för att det är lägst courtage och dels för att det var där pengarna fanns.

Företaget har kapacitet att tillverka några miljoner ton förpackningar per år. Min andel av företaget tillverkar ungefär 14 ton förpackningar och det är vinsten från de 14 tonnen som jag är ute efter.

Om BillerudKorsnäs behåller samma utdelning som förra året (absolut ingen aning hur de tänker göra nu när allt förändrats men ingen pratar om minskad utdelning än så länge) så blir det här ett tillskott på 4 300 kronor i årlig utdelning. En halv hyra. Jag måste betala hyra varje månad så det här är bra.

Kommentarer

  1. Hej, verkar som du var lite osäker för din köp. Billerud är på plats nr. 3 i min portfölj på hela 11%. Jag tyckte att 100 lapp för en sånt bolag är rimlig pris. Jag tror att det kommer att vända och vinsterna ska upp i framtiden. Efterfråga finns alltid på papper och kartong. Kortsiktigt kan det även vara höjd utdelning eller rejäl sänkning av skulderna på rapporten, både är bra för oss ägare. Utdelning på 4% är också helt ok. Snittpris jag betalade var 107 kr och vill köpa mer för 100 lapp igen, men jag tror inte vi kommer ditt.SCA la bud för ett år eller två på Billerud som var 118 kr aktie. När goda nyheter kommer så hamnar kurs på över 120 kr. Vid sämre nyheter närmare 100 lapp. Långsiktigt är den ändå en bra investering. Lycka till! Du är inte ensam!

    TM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har helt rätt i att jag inte känner mig helt säker på att jag gjorde rätt. Jag vill fortfarande äga skog, men skogsbolag är antagligen inte på börsen eller alldeles för dyra.

      Det känns i alla fall bra att inte vara ensam med att sitta med massor av aktier i företaget. Vi får heja på det tillsammans!

      Radera
    2. Jag valde SCA för skog/pellets och virke. Billerud är för papper och kartong tillverkning samt forskning/produktutveckling. Funderar på att köpa mer Billerud då det brukar gå bättre när elpriset är lägre.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. > Jag tror, trots lite stökig ledning och vissa bekymmer i produktionen,
      > att företaget har en bra kärnverksamhet. Nu när till exempel
      > sugrör av plast förbjuds i Sverige så vet jag att Korsnäs är stora
      > på sugrör av papper, och man ser dem på många snabbmatskedjor
      > numera. I förlängningen kommer detta bara att öka, och då tror jag
      > Korsnäs produktion kommer vara väl förberedd! Sedan har företagets
      > aktiekurs varit volatil över tid, så det är väl smart att inte handla
      > alltför dyrt. Vanligtvis pendlar den mellan ca 100-130 kronor,
      > och jag brukar köpa närmare hundringen (senast på 103 kronor).


      Tack för infon! Jag lämnade på en fråga på en gammal bloggpost du skrivit så jag var inte alls säker på att du skulle läsa.

      Sugrör av papper är underliga, men visst, kan de funka så. Sugrör har väl en hyfsat stor risk att hamna i naturen (jämfört med t.ex. plasthinkar eller stolsitsar av plast) och då är det helt klart bättre om det är papper. Bra produkt att ha i sortimentet!

      Min största oro är väl att skakigheten beror på företaget är instabilt snarare än enstaka misstag, men vi får väl se!

      Radera
  3. Hej Daniel!
    Bra inlägg som vanligt, tack för det!

    Jag letar också efter "skogs" bolag nu när jag tror att en liten rotation från fastighetsaktier mot skog kanske inte är så dumt strategiskt. Jag har ju redan ett kanadensiskt skogs bolag men jag kan tänka mig att ta in ett till också.

    Tack för ett informativt inlägg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare