Johnson & Johnsons rapport för 2019 - stora avsättningar till stämningar

(Tre inlägg samma dag, har jag blivit galen?)

Johnson & Johnson, en amerikanska hälsovårdsjätten, kom med sin rapport för några timmar sedan och den var ungefär som förra året. Försäljningen låg stilla eller ökade med någon procent beroende på hur man räknar. Några nya mediciner har blivit populära.

Vinsten landade på $5,63 kronor per aktie vilket är klart under de $6.47 som en del antagit. Den låga vinsten beror på att Johnson & Johnson gjort enorma avsättningar för att hantera stämningar.

Det är fallet med livmodercancer där frågan är om stort användande av Johnson & Johnsons babypuder i underlivet kan ha bidragit till livmodercancer och i så fall vilket ansvar Johnson & Johnson har. Det verkar inte finnas ett klart svar på någon av frågorna så det är lite slumpmässigt om de blir fällda eller friade i olika stämningar.

Sedan är det frågan om hur mycket man kan skylla den amerikanska opioid-epidemin på Johnson & Johnson. De har anklagats för att ha bidragit med hänsynslös marknadsföring och för att ha sponsrat studier som underskattat risken för beroende. Företagets försvar är att de bara var en liten del av försäljningen och att de hjälpte människor som hade stora smärtproblem.

Personligen lutar jag åt att lägga den största skulden på läkare och lagstiftare men de har inga pengar så istället ger sig en del delstater på de största läkemedelsbolagen. Jag är säker på att det finns saker som kommer få Johnson & Johnson att se dåliga ut och att de avsätter pengar för stämningar visar att de inte är övertygade om att bli friade.

Bortsett från avsättningarna så går företaget bra (ja, bortsett från de dåliga bitarna så är resten bra, förvånande!) med ungefär 6% högre vinst.

Utdelningen meddelas kvartalsvis och skulle fortfarande kunna höjas, men det får vi veta i slutet av april när nästa kvartalsutdelning meddelas (och innan dess kommer en känd utdelning på 95 cent per aktie i början av mars). De senaste åren har företaget höjt utdelningen med mellan 16 och 24 cent, eller mellan 5 och 7 procent. Jag tror att en liknande höjning skulle kunna vara möjlig, men vi får se om 3 månader.

Kommentarer

  1. Det blir spännande att följa J&J:sons utveckling framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sak jag funderat på är vad som händer om USA tar tag i sina sjukvårdskostnader. De lägger fantastiska summor på sjukvård idag, pengar som delas mellan försäkringsbolag, sjukhus, läkare och läkemedelsbolag. Skulle det bli någon form av reglering så kommer det minska vinsterna för någon eller alla.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare