Pressar Castellum livet ur sina kunder? (utdelningshöjning)

Castellum rapporterade imorse för resultatet 2019 och bolaget fortsätter att växa och tänker sig en utdelningshöjning från 6,10 kronor per aktie till 6,50 kronor per aktie.

Trots utdelningshöjningen så fick jag inte en bra känsla när jag läste rapporten. Man rapporterar att man lyckats höja hyran med i snitt 22% när man omförhandlat vilket är mycket. Kan kunderna hantera det? Kanske inte, för första gången på 10 år så är det fler kunder som lämnar än som tecknar nya kontrakt.

Det största problemet är dock hur börskursen nu är långt över värdet på fastigheterna. Castellum rapporterar långsiktigt värde som 195 kronor per aktie (på kort sikt 180 kronor per aktie) och börskursen borde vara där någonstans. Istället var börskursen igår nästan 230 kronor. I en rimlig värld skulle ägarna sälja alla sina Castellumaktier, köpa ut fastigheterna och få några miljarder över.

Nu köper man inte fastigheter själva eftersom det är svårt att hitta något intressant att köpa med så höga priser och så lång tid för investeringar att betala sig. Castellum har själv samma problem då de satt ett mål om 10% tillväxt per år. Något som de i rapporten kallar "omöjligt" [med våra låga räntor och låga inflation].

I rapporten kritiserar Castellum riksbanken för att ha höjt räntan till 0%. Själv tycker jag det är bra. En negativ ränta har uppenbarligen inte löst några problem och det har orsakat en bunt nya problem.

Ska bli intressant att se hur "marknaden" reagerar. Jag fick en instinktiv känsla att sälja, så antagligen kommer andra vilja köpa och börskursen går upp. Världen är galen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare