Oscar Properties vilseleder i sin bokslutskommuniké

Oscar Properties är en före detta fastighetsutvecklare som kraschade för ett par år sedan men på något magiskt sätt verkar överlevt och som just nu försöker bli en fastighetsförvaltare.

För att rädda företagsnamnet så har Oscar Properties slutat betala sina preferensaktieägare, löst in obligationer för en bråkdel av pappersvärdet, fått sina aktieägare att pumpa in 300 miljoner kronor och fått andra fastighetsägare att sälja dem fastigheter med relativt generösa villkor. Förlorarna har varit alla anställda som fått sparken och de aktieägare som ägt aktier länge och trott på grundaren och VD Oscar Engelbert.

I förra veckans bokslutskommuniké presenterades några siffror "per aktie" eftersom man brukar göra så och det ger aktieägarna en referens när de vill bedöma värdet på en aktie. Just nu finns det cirka 2 miljarder vanliga aktier (stamaktier), 2 miljoner Preferensaktier, och hundratusen Preferens B-aktier, varav 1,8 miljarder stamaktier tillkom i nyemissionen före jul.

För 2020Q4 presenterar de den fantastiska siffran 12 öre i vinst per aktie, med fotnoten "Resultat i relation till genomsnittligt antal stamaktier efter utdelning till preferensaktieägarna, samt efter utspädningseffekt." [min betoning]. 12 öre i vinst per stamaktie, efter utspädning och efter utdelning till preferensaktieägarna ska jämföras med dagens aktiepris på 20 öre, eller aktiepriset vid årsskiftet på 30 öre.

Det här fick mina öron att spetsas till och jag bestämde mig för att kontrollera siffrorna.

Oscar Properties listar en omsättning under fjärde kvartalet 2020 på 6 miljoner och en vinst på 35 miljoner (Vinsten kommer från att de bestämt att de fastigheter de äger har ökat i värde med 37 miljoner kronor.) Delar vi 35 miljoner med 2 miljarder aktier så blir det 1,8 öre per aktie, inte 12 öre per aktie, och då har vi inte ens tagit hänsyn till preferensaktierna.

Varje kvartal ökar skulden till preferensaktieägerna med 5 kronor per aktie, och till preferensaktieägarna med 12,50 kronor per aktie. Det blir cirka 11 miljoner kronor per kvartal, eller 0,5 öre per stamaktie. Tar man hänsyn till det blir vinsten per aktie 1,3 öre, men vänta, det finns mer. Eftersom Oscar inte längre betalar utdelning till sina preferensaktieägare så ökar det innestående beloppet med 10% per år. Just nu är det innestående beloppet cirka 100 miljoner och det tickar upp med 2,5 miljoner per kvartal bara i ränta. Eller med 0,1 öre per stamaktie.

12 öre ≠ 1,2 öre

Kvar bli 1,2 öre per stamaktie i vinst tack vare värdeuppskrivningen, inte 12 öre. Så missade Oscar en nolla någonstans? Man skulle kunna tro det.

En (bort)förklaring ligger i formuleringen "genomsnittligt antalet aktier". Nyemissionen var precis i slutet av Q4 så även om rapporten inkluderar alla pengar de fick in så inkluderar de uppenbarligen bara ca 1% av aktierna som såldes. Det trots att de skriver att värdet är efter "utspädningseffekt", en term som betyder att man tagit hänsyn till aktier som kommer dyka upp. Uppenbarligen så räknar inte Oscar Properties in de 1,8 miljarderna nyemitterade aktierna i "utspädningseffekt".

Men vänta, det finns mer. Det här är vad de kallar "rörelseresultat" och tydligen ingår uppskrivningen av fastighetsvärden i rörelseresultatet, men betalning av räntor gör inte det. Företaget betelade netto 1 öre per aktie i finansiella kostnader. Drar man bort räntorna så är nu "vinsten" (som helt kommer från uppvärdering av fastighetsvärden) nere på 0,2 öre per aktie.

-90% för de som lyssnade på Oscar

Oscar Engelbert har en stark överlevnadsförmåga. Han har i flera steg fått människor att helt enkelt ge honom pengar och varje gång han gör en nyemission så går aktiepriset upp kraftigt och emissionerna blir nästan fulltecknade. Någon tycks vara på hans sida. På sikt så har förlorarna i varje omgång varit de som litat på honom.

Redan 2019 bad Oscar Engelbert sina preferensaktieägare att byta sina preferensaktier mot stamaktier. De som växlade in en preferensaktie (med inlösenkurs 350 kronor) 2019 har nu stamaktier värda 5,40 kronor. De som behöll sina preffar 2019 men växlade in dem 2020 har nu stamaktier värda 30 kronor. Preferensaktierna handlas just nu för 82 kronor och bolaget har en innestående utdelning på 40 kronor. Det är fel att kalla de som behöll preferensaktierna för "vinnare" men de är betydligt mindre förlorare än de som lyssnade på Oscar Engelbert.

Siffrorna är liknande, men större, för Preferens B-aktierna. De har en hyptetisk inlösenkurs på 550 kronor, och de som växlade in dem 2019 har nu stamaktier värda 10 kronor. Det är så få som handlar med dem så det är svårt att säga vad marknadsvärdet är men den senaste månaden har de handlats mellan 150 och 200 kronor.


Kommentarer

  1. Sista utdelningen man fick från stam fick man av någon obegriplig anledning (nya?) preferensaktier istället för pengar, samma preferensaktier som de sen försökt lösa in mot (nya!) aktier.
    Förstår inte alls varför de gjorde så, hade väl varit bättre att skippa utdelningen om de inte hade pengar till den?
    Ska sägas att de äger en stor del själva nu av preffarna som står listade, då det inte ändrats antal trots att drygt 60% har växlats mot stamaktier . Tror det finns ca 50k prefb och 800k vanliga pref kvar på marknaden vilket gör att kvartalskostnaden ligger på 4,5-5M +ränta.
    Oscar P är tyvärr det bolaget jag förlorat överlägset mest pengar på då jag både hade stam och sitter kvar med mina prefb som jag heller inte kan sälja eftersom jag anmälde de för inlösen 2019 innan utdelningen drogs in och jag vägrar låta mig utpressas till att byta mot stam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt. Jag hoppas att det går bra för företaget så borde åtminstone dina preffar bli värda något så småningom även om det tar ett tag. Med 10% ränta på skulden så tycker jag det borde komma ett tillfälle då Oscar pungar ut med pengarna bara för att det inte ska bli värre. Om de nu inte gör något fult. Jag litar inte helt på honom.

      Tack för att du klargjorde det om aktierna de köpt tillbaka! Jag var osäker på om de räknade med de aktier som företaget själva äger.

      Radera
    2. Nä jag litar inte heller på honom, känns som en viss risk att de utnyttjar att preffägarna inte har någon rösträtt att tala om och kör över oss på nåt sätt.
      Har inga siffror på hur många som sitter som jag och inte har möjlighet att sälja sina aktier ens, sista veckan har det legat köpordrar på 160kr ute men knappt några säljare.

      Alla pref B tillsammans kostar 25M(borträknat utdelningsskuld) att lösa in nu vilket väl ungefär är vad en av deras dyrare lägenheter kostar så man tycker de bara borde fixa det.

      Kan också tycka de borde försöka köpa tillbaka vanliga preffen över börsen lite smått, även om den stigit nu är under hundralappen ett bra pris gentemot alternativet att senare betala fullpris, men detta är spekulationer från mig, vet inte om de ens får göra det eller om det skulle påverka kursen för mkt.

      Radera
  2. Tack! Mycket intressant.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  3. Hej Daniel,

    Förutsätter inte ökningen av det innestående beloppet att bolagsstämman beslutar om vinstutdelning? Senaste 4 åren har ingen vinstutdelning beslutats och därför bör inte heller ökning ske med 5 kr resp. 12,50 kr per kvartal? Eller har jag missat något?

    Från bolagsordningen:
    "Om ingen utdelning lämnats på preferensaktier eller preferensaktier av serie B i anslutning till en avstämningsdag [...] ska preferensaktierna och preferensaktierna av serie B, förutsatt att bolagsstämman beslutar om vinstutdelning, medföra rätt att i tillägg till framtida Preferensutdelning respektive Preferensutdelning B erhålla ett belopp [...] motsvarande skillnaden mellan vad som skulle ha betalats ut och utbetalat belopp (”Innestående
    Belopp”) innan utdelning på stamaktierna lämnas."

    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vad det där försöker säga är att när det någon gång i framtiden beslutas om vinstutdelning (om någonsin), då ska alla innestående pengar betalas ut. Man kan alltså inte skjuta på utbetalningen av det innestående beloppet om man vill ge utdelning på någon annan aktie.

      Nu löser ju Oscar problemet på ett annat sätt. De beslutade igår att förstöra all handel i preferensaktierna genom att slå ihop dem till 15000-kronors aktier och tvångsinlösa preferensaktierna för alla som har färre än 50 av dem, gissningsvis till ett belopp långt under det i bolagsordningen. Jag tror fortfarande att det de gör är olagligt och att de kommer komma undan med det.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare